Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Gençler neden eskiye göre daha fazla yabancı müzik dinliyor ve bunun uzun vadede sonuçları nelerdir?

307 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Fikir sahibi

Cevabı kültüre kayıyor

Saz dinleyen genç sayısı çok azdır belki kültürünü korumak için yapıyordur belkide sadece sevdiği için. Tabiki bunu kültürümüze ait olan eserlere atmak doğru olmayabilir diğerleri yabancılar kaliteli müzik üretiyor olabilir diğerlerinden daha fazla yatırım yapıp daha fazla para harcıyorlarsa haliyle onların müzikleri daha iyi olacak. Kendilerini sevmiyor olabilirler beğenmiyor olabilirler. Kendine özenen birisini gördünüz mü olduğu gibi davranan olduğu gibi görünen birisini. İdol dediğimiz kavram işin içine giriyor onu beğeniyorlar havalı güzel buluyorlar davranışlarını fikirlerini kopyalıyorlar.

Uzun vadede sonuçları kötü olur: Osmanlı devletinde son padişahlar yabancı kadınlar ile evlenmişlerdir hatta bir kişinin bunun üzerine sözü vardı. Japon'lara bakalım kültürlerini çok iyi korudular. 500 yıl önceki bir yazıtı şuanki Japonca ile okuyabilirsiniz. Onlarda hiç özenti gördünüz mü ben görmedim (internetten anladığım kadarıyla)

Tüm Reklamları Kapat

(Daha önceki bilgi birikimimden oluştuğu için genel kültürleri hakkında video bıraktım kaynak bulamadım kusura bakmayın) [2][1]

Kaynaklar

  1. Sümeyra Çenet. Japon Kültüru. Alındığı Tarih: 28 Şubat 2022. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Aslında bu konuda birçok etmen var.

Ancak bir çok dönem farklı kültürler farklı şekilde birbirleriyle etkileşim halinde olmuştur. Kimi zaman biri diğeri ile sentezlenmiş kimi zaman ise bir kültür diğerini asimile etmiştir. Son iki yüz yıldır kültürümüzde özellikle batı etkisini görmekteyiz. Bunun en büyük nedenlerinden biri de batılı devletlerin daha medeni ve daha gelişmiş olduğunu kabul etmemizdendir. Halbuki hiçbir kültür hiçbir zaman biribirinden üstün olmamıştır.

Özellikle son 15 yılda dünyadaki hızlı değişim ve etkileşim kültürlerin korunmasını ve iki kültürün karşılaştığında olalabilecek sentezin olmasını ciddi şekilde zedelemiştir. Çünkü kültür, toplumun bir ürünüdür. Her kültür, o toplumun ihtiyaçlarından ve yaşadığı coğrafyadan etkilenerek doğmuş ve zamanla diğer kültürlerden etkilenerek şekillenmiştir. Tabi bu ürün tıpkı toplumlar gibi çabuk değişmez. Hatta değişime oldukça da direnç gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Artık çok çabuk bir iletişim ağı ile karşı karşıyayız. Dünyanın öbür ucuna saniyeler içinde bir mesaj veya haber vermemiz ve ordan da karşılık almamız mümkün olmuştur. Çok kolay şekilde bilgiye ulaşabilir olmuş durumdayız.

Bu durum da haliyle bizlerin birçok kültürden daha hızlı haber almamıza ve etkilenmemize neden olur. Tabi bu da kendi kültürümüzden kopma veya uzaklaşmamıza sebep olur. Bu durumun genellikle sonu anomi. Yani kültürel değerlerin ve toplumsal normların etkisini kaybetmesi demek. Tehlikeli bir durum. Kötü denemez ancak tehlikeli. Ateşle oynamak kısacası.

Bu bence iyi bir şey değildir, tabi tartışılabilir.

Özellikle internetin ulaşımının çok kolay hale gelmesinin bir ürünü de popüler kültürün daha küresel etkide yayılmasıdır. Milenyum öncesi doğumlular olduça iyi hatırlarlar. Evlerinde toplam 2-3 gb internet ile bir ay geçirmeyi hatta evlerine internet bağlattıkları zamanı. Hatta ebeveynlerimiz internetin ülkemize geldiği zamanı bile net hatırlar. Ancak Z kuşağı heleki 2005 sonrası doğumlular çoğu doğduğunda evde internet zaten vardı. Ve onlar artık tek başına internet kullanma imkanı buldukları yaşa geldiğinde internete ulaşmak kotasız, hızlı ve çok kolaydı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu da diğer kültürlerden daha çabuk haberdar olmalarına izin verdi. Ancak burda muhtemelen hiç kimsenin beklemediği bir durum ortaya çıktı.

Artık kuşaklar arası fark iyice düştü. Yani 90 ların çocukları ile ebeveynleri arasında 1 nesil varken ( ki önceki insanlarda bu durum genellikle dede ile torun arasında olurdu) şimdi aralarında 5 6 yaş fark olan kardeşler arasında bile ciddi derecede bir nesil farkı olduğunu görebilirsiniz. En basiti de 90 doğumlular ile 2000 doğumlular arasında ciddi fark vardır. 2005 ler de onlardan farklıdır. Bu böyle gider.

Popüler kültür, tanımı gereği zaten hızlı yayılan ve hızlı tüketilen kültürdür. Ve genç bireyler bu değişime oldukça çabuk adapte olabilirken yaş arttıkça buna uyum sağlamakta zorlanırlar.

Sizlere belki komik gelecek ancak, ben eve internet bağlattığımız senelerde evde 4 gb interneti bilgisayar ile online oyun oynayarak bitiremiyordum. İlk bilgisayarım 12 yaşında ilk telefonumu ise liseye geçtiğim yıl aldık.

Daha doğrusu ailemin tabiri ile hak ettim. Bizim sınıfta telefonu olmayan arkadaşlar vardı. Şimdi 10 12 yaşlarda çocuklarda bu cihazlar kişisel halde. İşin kötüsü bunları doğru kullanma konusunda malesef bilgisi verilmediği için tecrübe ederek kazanıyorlar bu da bir çok hata yapmalarına neden oluyor.

Eğitim sistemimiz yaklaşık 30 yıldır kötü. Muhtemelen bi 5 ile 10 yıl daha da böyle devam eder. Haliyle bir çoğumuz yabancı dil konusunda oldukça kötü bir eğitim aldık. Ancak şu anda bizler dahil yabancı birileri ile gerek yazarak gerek direk konuşarak yabancı dilimizi çok daha kolay ve etkili hale getirebiliyoruz. Hele ki şu anki nesil internete çok daha küçük yaşlarda ulaştığı ve yabancı dil öğreniminin yaklaşık ilk 6 yaşta maximum kapasite ile çatıştığını düşünürsek onlar bizlerden çok daha hızlı ve rahat yabancı dil ve yabancı kültürleri öğrenebiliyorlar.

Sizlere durumu şöyle anlatayım, 4 yaşında biri, 13 yaşında biri 30 yaşında biri ve 55 yaşında biri yabancı dil eğitimine tabii tutulsunlar, 13 yaşındaki bir genç bir kaç kelime öğrendiği süre içerinde 4 yaşındaki çocuk cümle kurmaya başlar. Aradaki fark bu derece ciddi ve küçümsenemezdir. Bu durumu ileriki yaşlarla varın sizler düşünün.

Bu duruma biz "Kritik Dönem" diyoruz. Dil gelişimi ve kültür öğrenimin kritik döneminin son yaşı 6...

Tabi burda bir faktör de eğitim sistemi. Bizler esasicilik eğitimi aldık. Yani öğretmen ne derse o. Soru sorma hakkı kısıtlı, sorgulama, tartışma ve karşı çıkmak yasak. Şimdi ki ise yapılandırmacılık. Yani öğretmen öğretici değil rehber. Çocuklar etkinlik yaparak, sorgulayarak, tartışarak doğruyu bulacak bulduklarını da sorgulayarak tekrar tartacak. Bunun da bir etkisi var tabi. Ya da öğrenci öğrenemediği, eksik olduğu, geri kaldığı konuyu okula bile gitmeden internetten öğrenebiliyor. Hatta bunu görsellerle destekliyor. Bizlerde bu imkan daha kısıtlı idi.

Ve artık internette, bilgi konusunda çok fazla seçenek ve çeşit olduğu için artık doğrusunu sorgulama ve karşı fikirleri de görme imkanını sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Toparlayacak olursak. Genç bireyler internete çok daha küçük yaşlarda erişmesi ve dünyaya açılabilmesi nedeni ile yabancı dile daha hakim ve değişen popüler kültüre daha kolay adapte olabildikleri için çok daha dünyaya açık ve dünya kültürüne alışkın haldeler. Bu da daha rahat yabancı dilde şarkı dinleyebildikleri ve bir şeyler izleyebilme rahatlığı sağlıyor kendilerine.

Ve bu internet çağı artık çocukları, ataları ve abi/ablalarına göre çok daha küçük yaşlarda birey haline getiriyor. Ve kuşak farkı haliyle kuşak çatışması yaratıyor. Sizler de 25 li yaşlara geldiğinizde anlayacaksınız ki sizlerden 5 6 yaş küçük bireylerde ciddi farklar oluştuğunu. Hatta 10 yaş küçüklere hayretle bakacaksınız muhtemelen.... :)

Sevgilerle kalın.

Kaynaklar

  1. George Ritzer. (2011). Kürsel Dünya. Yayınevi: Ayrıntı Yayınları.
  2. George Ritzer. Toplumun Mcdonald'laştırılması.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close