Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cengiz Bey
Üye 3 Aralık 2023 1 Cevap
4

Gelinciklerin kürk renginin kışın beyaz, yazın kahverengi olması modifikasyon mudur? Adaptasyon mudur?

Kürk renginin değişimi çevresel faktörlere bağlı olarak değişiyor. Bu özellik nesilden nesile aktarılıyor. Canlıya avlanma konusunda avantaj sağlıyor.
562 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih Karalı
Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi 4 Aralık 2023

Gelinciklerin kışın beyaz, yazın kahverengi olması, bir adaptasyon örneğidir. Adaptasyon, bir organizmanın çevresel koşullara uyum sağlama sürecini ifade eder. Gelinciklerin kış ve yaz aylarında tüy renklerini değiştirmesi, çevresel koşullara uyum sağlama ve hayatta kalma şansını artırma amacına hizmet eder.

Gelincikler, kış aylarında kar örtüsü altında daha iyi kamuflaj sağlamak için beyaz renkte tüylerle kaplıdır. Bu, avcılardan korunmalarına ve avlanma şanslarını azaltmalarına yardımcı olur. Yaz aylarında ise, çevreleri kahverengi tonlarda olduğu için, kahverengi renkte tüylerle kaplanarak yine çevresel koşullara daha iyi uyum sağlarlar.

Bu renk değişikliği, gelinciklerin doğal ortamlarına uyum sağlamalarını ve hayatta kalmalarını kolaylaştıran bir özelliktir. Bu nedenle, bu tür adaptasyonlar, organizmaların yaşadıkları çevreye uyum sağlama süreçlerinin bir sonucudur.

Tüm Reklamları Kapat

Peki adaptasyon ve modifikasyon temel olarak farklı nedir diye sorarsak sana şöyle sıralayabilirim:

Adaptasyon

Adaptasyon, bir organizmanın doğal seçilim yoluyla çevresine uyum sağlamak için gösterdiği kalıcı özellik veya davranış değişikliklerini ifade eder. Genellikle uzun bir süreç sonucunda gerçekleşir ve nesiller boyunca kalıtım yoluyla aktarılabilir. Organizmanın belirli bir çevrede hayatta kalma ve üreme avantajını artırmak için evrimsel bir süreçtir.

Modifikasyon

Tüm Reklamları Kapat

Modifikasyon ise, organizmanın kısa vadeli çevresel değişikliklere tepki olarak ortaya çıkan geçici özellik veya davranış değişikliklerini ifade eder. Modifikasyonlar genellikle birey düzeyinde gerçekleşir ve genetik miras yoluyla sonraki nesillere aktarılmaz. Organizmanın yaşadığı ortama anlık bir yanıt olarak ortaya çıkar ve kalıcı genetik değişikliklere yol açmaz.

Örneğin, yukarıda bahsettiğimiz gelinciklerin tüy renk değişikliği bir adaptasyon örneğidir, çünkü bu özellik evrimsel bir süreç sonucunda ortaya çıkmış ve nesiller boyunca geçmiştir. Ancak, bir hayvanın derisi kısa vadeli bir güneş maruziyeti sonrasında kızarmışsa, bu bir modifikasyon örneği olabilir, çünkü bu değişiklik geçici ve genetik olarak kalıcı değildir.[1]

Kaynaklar

  1. B. Columbia. A Guide To Adaptations And Modifications. (4 Ağustos 2009). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2023. Alındığı Yer: University of British Columbia | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close