Evrimsel süreç, çevresel şartların kalıtsal çeşitlilik ile etkileşimi olduğu için eğer popülasyonun çeşitliliği ve çevresel şartlar hakkında yeterince bilgimiz varsa evrimi öngörebiliriz. Çevresel şartların geçmişte nasıl olduğunu bilmek (zaten yaşanmış olduğu için) daha kolay olsa da bazı durumlarda (örneğin kendini tekrar eden çevresel koşullarda) evrimi öngörebiliyoruz.
Örneğin, Madagaskar'da yaşayan dev atmaca güvesi 1882'de keşfedildi. Fakat varlığı 20 yıl önce - ve yaklaşık 9000 km uzakta - Charles Darwin tarafından tahmin edilmişti.
Harvard Üniversitesi'nden Jonathan Losos ve öğrencileri, göçmen kertenkeleleri inceledi yeni bir adaya geldikleri zaman torunlarının yepyeni türlere evrimleşebileceğini keşfetti ve gelecekti evrim öngörülebildi.
Oklohoma'daki Tulsa Üniversitesi'nden ekolog Dr. Charles Brown, eşi Mary Bomberger ile kuşların arabalardan kaçabilme yeteneklerine göre seçilim baskısına maruz kaldığını gözlemledikten sonra bu yönde bir bulundu ve evrimi öngörmüş oldular.
Bunun gibi daha birçok örnek var. Kaynaklara bıraktığım yazı dizisini incelemenizi öneririm. Yani sonuç olarak belirli şartlarda evet, evrimi öngörebiliyoruz.
Kaynaklar
- Evrim Ağacı. Evrimde Gelecek Tahmini Ve Öngörü. Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı