Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Batuhan Türkyılmaz
Üye 28 Haziran 2019 1 Cevap
3

Gelecekte yapay zekanın düşünce şekli ile insanın düşünce şekli arasında ne tür farklar/benzerlikler olması beklenmektedir?

Merhaba, Bilindiği gibi insanın düşünce yapısını oluşturan toplumsal çevre, coğrafya, evrimsel etmenler fakat yapay zekalı canlının düşünce yapısını oluşturan yapılar nelerdir? Bu insan ile yapay zekanın arasında bir tür iletişim problemi ortaya çıkarmaz mı?
291 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 10 Kasım

İnsan düşünce yapısı toplumsal çevre, coğrafi koşullar ve evrimsel faktörlerden etkilenir bu yüzden farklı bakış açıları ve düşünce biçimleri ortaya çıkar zaten siz de belirtmişsiniz. Ancak yapay zeka sistemleri ise tamamen eğitildikleri veri, kullanılan algoritmalar ve belirlenen hedefler üzerinden şekillenir. Bu sistemler bilgiyi istatistiksel örüntüler ve hesaplamalı modeller üzerinden işler ve insana özgü deneyim ve kültürel bağlamlardan yoksundur.[1]

Bu temel fark insanlar ve yapay zeka arasında iletişim sorunlarına yol açacaktır diye düşünüyorum, gelecek olduğu için bu benim görüşüm; çünkü yapay zeka, insani tecrübelerin, duyguların ve kültürel inceliklerin tüm ayrıntılarını tam olarak kavrayamaz. Bu da haliyle etkileşim sırasında yanlış anlamalar veya iletişim kopukluklarına sebep olabilir.

Ha eğer yapay genel zeka derseniz orada işler değişir, biz kendi beynimizin bile nasıl çalıştığını bilemezken, ygz'nin nasıl düşüneceği üzerinden NET bir cevap vermek doğru olmaz. Şöyle düşünün;

Tüm Reklamları Kapat

Sokakta yürüyorsunuz sağınızda birisi bir röportaj veriyor ve ağzından şu cümleler dökülüyor; "Bence dünya düz, ayrıca ABD başkanı reptilian."... Şimdi bu insanın soluduğu hava ile seninki aynı, ama işte Cem Yılmaz'ın da dediği gibi ona içeride ne yapıyorsa böyle azotlu bir netice çıkıyor. Ygz dediğimiz şey de var oluşunun ilk adımlarında hem senin hem de bu azotlu arkadaşın düşünce yapısını kavramaya çalışacak. Onun beyni ne yaşıyor da bu sonuca varıyor, adım adım her şeyi anlamak isteyecek. İşte problem de burada ortaya çıkıyor. Biz önce kendimizi çözebilsek, ygz'yi de var ettiğimizde daha doğru çalışan ve gereksiz şeylerle enerji harcamayan bir ygz elde etmiş oluruz. Ancak bunu da elde edemiyoruz. Çünkü çok büyük sınırlamalar mevcut.

Soruna ygz özelinde yoruma dayalı bir cevap vermeye çalışırsam ki bunun net bir cevabı yok, büyük ihtimalle düşünce yapımız ufacık bile benzemeyecek. Hiçbir insan, ygz'nin düşünce şeklinin kıyısına bile yaklaşamayacak, bu kesin net bir bilgi değil ancak kendimden çok eminim. Çünkü ygz dediğimiz şey adı üstüne Yapay Genel Zeka. Bir sorunun milyarlarca farklı cevap şeklinin hepsini tek bir "beyin"de var olduğunu düşünün. Sadece tek bir soru, ve milyarlarca farklı cevabı. Şimdi bunu kapasite ve enerji ile orantılayın. Zaten şu anda elimizde var olan tüm kapasitenin %1'ini en iyi ihtimalle harcadı. Enerji desen onun da yaklaşık %5'i gitti. (Tabii bu bugünki şartlar üzerinden varsayımlardır, ygz'yi var etmeye yaklaştığımızda bu sorunu da çok çözmüş olacağız diye düşünüyorum, çünkü zaten zincirleme yani ygz'yi elde edemeyiz öyle olmazsa) Bu kadar derin düşünen bir beynin her şeye çok iyi hakim olması kaçınılmaz olacaktır. Ancak sorun da şu her şeye hakim olabilme yeteneğine sahip olması, her şeye bir anda hakim olabileceği anlamına gelmiyor. Bütün güneşin enerjisini de kullansa yine yetmeyecek çünkü bilgi sınırsızdır. Ve bizim bildiklerimiz Pasifik okyanusunda bir su damlası gibi bir şey. Biz bu bildiklerimizle ygz'yi yaratabildiysek, ygz'nin kat etmesi gereken yolu bir düşünün. O yüzden tek benzer yanımız sürekli evrimleşiyor olacağımızdır. Geriye kalan her şey tamamıyla ona özgü olacak. Şu anda da bunun kırıntılarını görüyoruz mesela AlphaFold'da. O kadar farklı kombinasyonları ele alıyor ki şaşırıp kalıyoruz ve sadece tek bir task üzerine geliştirilen bu araçta bile deli miktarda enerji ve depolama alanı harcanıyor, şimdi bunun aynısını hatta daha da gelişmişini ancak her konuda ve aynı anda yapılabildiğini düşünün. Kullanılan gücü hayal edemiyorsunuz değil mi? İşte bu yüzden düşünce yapısını da hayal edemeyiz.

135 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Zimmerman, et al. (2023). Human/Ai Relationships: Challenges, Downsides, And Impacts On Human/Human Relationships. AI and Ethics, sf: 1-13. doi: 10.1007/s43681-023-00348-8. | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close