Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye 1 Aralık 2023 1 Cevap
7

Gelecekte tekil bir yapay genel zekanın olması mı yoksa birden fazla yapay genel zekanın olması mı daha olası, neden?

Bir yapay genel zekanın (YGZ) elde edilmesinden sonra başka bir YGZ'nin geliştirilebilmesi ne kadar olası? Mevcut YGZ'nin, onu "kontrol eden" tarafın yönlendirmesiyle veya kendi başına diğer YGZ araştırmalarını bir tehdit olarak değerlendirmesi ve bu araştırmaları sabote etmesi oldukça olası değil mi?
290 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 2 hafta önce

Bana kalırsa gelecekte tek bir YGZ'nin tüm ipleri eline alması da mümkün, aynı anda birkaç farklı YGZ'nin bağımsız olarak varlığını sürdürmesi de. Hani 90'larda internet "sadece e-postalar için kullanılıyor, pek yayılmaz" diyenler vardı ya? Bir anda herkes kendi sitesini kurmaya başladı, bloglar çıktı, sonra sosyal medya patladı. Aynı şekilde YGZ'yi de tek bir laboratuvar veya devlet kurumu geliştirir zannediyorsun, bir bakmışsın birkaç sene içinde teknoloji yayılmış, farklı araştırma grupları kendi YGZ'lerini türetmiş. Bu durumu üstel büyüme formülü gibi düşünün; bir kez ivme kazanınca, her köşeden yepyeni örnekler fırlayabiliyor.[1]

Tabii ilk YGZ'nin daha sonra ortaya çıkacak rakiplerine karşı davranışı da çok ilginç bir konu. Diyelim ki elinizde satranç oynayan, günde 14 saat antrenman yapan bir süper bilgisayar var. Bu bilgisayar, "başkaları satrançta iyi olursa benim şampiyonluk tehlikeye girer" diye kendi açılış veritabanlarını saklamaya başlar. YGZ söz konusu olduğunda bu saklama bir nevi "sabotaj" seviyesine çıkabilir. Mevcut YGZ, kaynak kodunu paylaşmayabilir, hatta siber saldırılarla rakip girişimleri engellemeye çalışabilir. Bir nevi "kedi, fareyi yakalamasın diye bütün yolları tıkamaya çalışıyor" gibi. Üstelik bu davranışı bir logistik büyüme fonksiyonundaki (örneğin ) doygunluğa benzetebiliriz; YGZ belli bir seviyeye erişti mi, başkasına yer bırakmamak için elinden geleni yapar.

Gene de birçok kurum ve şirketin elinde güçlü süper pcler ve müthiş veri setleri var. Eğer bu kuruluşlar paralel şekilde YGZ araştırmalarını sürdürürse, "tekillik" dediğimiz durumun aksine "çokluluk" ortaya çıkar. Kalabalık bir ormandaki ağaçların hepsinin ışık kapmak için yarışması gibi düşünün: Biri çok uzuyor diye öbürleri de durmaz, onlar da farklı dallar çıkararak güneşe doğru hamle yapmaya devam eder. Sonuçta orman tek bir ağacın değil, bir sürü ağacın rekabetçi ortamıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuları konuşurken insanın aklına şu soru geliyor: "Belki yarın öbür gün YGZ'ler toplanıp kendi aralarında tavla turnuvası düzenler ve bizi hakem olarak bile almazlar, kim bilir?" 😂

Kaynaklar

  1. K. Takahashi. Scenarios And Branch Points To Future Machine Intelligence. (28 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close