Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nur Keskin
Üye
1

Gelecek ile ilgili kaygılarımı nasıl yenebilirim?

Ben bir yks öğrencisiyim sayısal bölüm okuyorum okul dershane falan derken çok yoruluyorum ama sorun bu değil belli dönemlerde gelecek kaygısı çekmeye başlıyorum ve ders çalışma motivasyonumu kaybediyorum bu gibi zamanlarda hiç ders çalışamıyorum ve içimi korku kaplıyor bunu nasıl yenebilirim
465 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kerem Ersin
Kerem Ersin
2,588 UP
öğrenci

Bende tıpa tıp aynı durumdayım mesela ilerideki hayatımda ne olacak, 40lı yaşlarımda ne yapıyor olacağımı düşününce aşırı derecede stres yapıyorum ve bu benim başarımı fazlasıyla etkiliyor. Ama artık bir yerden sonra şöyle düşünüyorum '' sen elinden geleni yap ve hayatını en güzel biçimde yaşamaya çalış'' böyle düşününce diyorum ki ya ne olacaksa olsun, en fazla ne olabilir ki? İleride bugünleri hatırlayınca niye bu kadar stres yapmışım diye kendime kızacağımı da biliyorum. Çünkü ortaokulun sonunda LGS öğrencisiydim ve çok stres yapıyordum şimdi de kızıyorum kendime ne gerek varmış bu kadar stres yapmaya diye. Ve aynı durum tekrar yaşanacak biliyorum. O yüzden çok takmaya gerek yok bunları düşüneceğimize kendimizi nasıl geliştirebiliriz onu düşünmeliyiz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Yenemeyiz fakat yönetebiliriz.

Kararında bir kaygı hayatta kalmamızın en önemli araçlarından biridir. Modern toplumda başarının da en önemli anahtarları arasında sayılır.

Yaşadığımız toplum doğal olarak sürekli değişmekte ve gelişmekte. Hali ile bazı dönemlerde yaşadığımız toplumsal açmazlar, belirsizlikler vb. bizden bağımsız ve zaten olağan olan kararında kaygımıza ek kaygıları eklediğinde, kaygı bu sefer yerini karamsarlığa, oradan da umutsuzluğa bırakabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu aşmak için belki de en önemli veri insanlık tarihinin evrimini bilmekten geçiyor. Bu tarih bize net bir şey söylüyor. Hiçbir şey geriye gitmez. Bazen bazı durumlarda ilerleme yavaşlayabilir hatta durmuş gibi görünebilir ancak hiçbir dönem, bir bütün olarak baktığımızda bir öncekinden daha geri olmaz.

Bu, iyimser olmamız için yeteri kadar güçlü ve açık bir veri.

Bir diğeri kendimiz ile ilgilidir. Yarın bu gün üzerinden inşa edilir. Yarının hatırına bugünü kurban edemeyiz. Elbette gelecek ile ilgili hesaplarımız, beklentilerimiz, düşlerimiz olmalı. Fakat bunlar bugünümüzü yaşanılmaz kılacak denli bizi kuşatmış ise, bir an önce bu kuşatmayı yarmak ve kendimizi yaşamın olağan akışına bırakmak zorundayız. Yani arada bir boş verip işleri oluruna bırakmak.

Buna kaygıyı yönetmek adı verilir. Özne biziz ve dolayısı ile kendimizin patronu da…

Tüm Reklamları Kapat

Neticede her uğraşımız bizi mutlu kılmak için ise ve bir uğraş tersine bizleri mutsuz etmeye başlamış ise ona dur demek lazım. Bu sınav da olabilir, gelecek kurgusu da olabilir.

Başarı bir bütün olarak ne yapıp ne yapmadığımız ile ölçülse de aslolan ne denli bundan mutlu olduğumuzdur. Bana göre en başarılı insan iç huzurunu önceleyen ve iç barışını koruyup, içinde bulunduğu koşul üzerinden de mutlu olmayı başarabilen insandır. Gerisi hikayedir.

Yaptığımız ve yapacağımız her şeye neden sorusunu sürekli sorduğumuzda , neden sorusunun artık anlamını yitireceği nokta mutluluktur, huzurdur. Buna hizmet etmeyen her şeyi ya tümden hayatımızdan çıkarmak ya da belirli bir süreliğine ve yeniden değerlendirmek üzere ertelemek , daha yükseğe sıçrayabilmek için çömelmeye benzer.

Aceleye yer yok, işler yetişir. Elimizden geleni yaptıktan sonra yetişmese de olur. Hayatımız ile ilgili bir konuda, hele ki elimizden geleni yapıyorsak, hiç kimseye kendimizi kanıtlamak zorunda da değiliz. Kendimize bile…

(Buraya kadarki ifadeler deneyim niteliğindedir ve işe yarayan içe, işe yaramayan çöpe şeklinde de ele alınabilir. )

Ancak kaygıyı yönetme ile ilgili yazılmış saysız kitap mevcut. Onlara da göz atmakta fayda var diye salık veririm.

Doğan Cüceloğlu’nun İnsan Ve davranışı, İyi Düşün Doğru Karar Ver ve Savaşçı kitaplarını önerebilirim.

Bunu kısa sürede aşacağınız konusunda kuşkum yok…Sevgiyle

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close