Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Noyan Küçükgültekin
Üye
3

Geleceğe yönelik muhtemel insan evrimi ile ilgili olarak örneğin 2.5 milyar yıl sonraya gidersek bizi karşılayacak olan insanlar nasıl görünürdü?

Yani 2.5 milyar yıl içerisinde insan ırkının herhangi bir büyük felakete maruz kalmadığı ihtimalini varsayarsak fiziksel özelliklerinde nasıl çarpıcı bir değişim olup olmadığını merak ediyorum?
651 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorduğunuz soruya net biçimde bir cevap verilebilmesinin çok zor olduğu kanısındayım.

Evrim, temel olarak canlıların çevre şartlarına uyum sağlaması ise, bahsettiğiniz sürelerde Dünyada bir felaket olmayacak dahi olsa bırakın milyar yılı, milyon ya da yüzbinlerce yıl için bile Dünyanın nasıl bir dönüşüm yaşayacağını öngörmek pek olası görünmüyor. Bu nedenle insan nasıl bir evrimsel değişim gösterir kestirmek güçtür.

Buna karşılık, sorunuzun cevabını ortaya çıkacak esas dinamik bence evrim değil teknolojik gelişmeler olacaktır. Mİlyon, yüzbin yıl gibi sürelerden bahsediyoruz ki teknolojik gelişmenin hızı düşünülürse bırakın bu süreleri, bin yıl hatta yüz yıl sonra insan, organik bedene sahip bir canlı olarak hayatiyetini sürdürmeyebilir. Evrim gibi doğa kaynaklı mekanizmalardan tamamen soyut bir canlıya dönüşebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda da zaten konu, insanın ne olup olmadığı, insanı meydana getiren bileşenlerin ne olup olmadığı gibi kısmen felsefi, kısmen teknolojik, kısmen bilimsel, kısmen doğal ve evrimsel dinamiklere gelir ki bunları öngörmek hepten olanaksız bence. Her birimiz tüm kişiliğimiz, bilgilerimiz, birikimlerimiz, algılarımızla sadece 100 yıl bizi yaşatabilen, sayısız dış etkiye hastalığa karşı zayıf, sorunlu bu et bedenle neden yaşayalım ki? Buna gerek var mı? Olacak mı? Evrimleşmek için neden binlerce yüzbinlerce yıl bekleyelim ki? Neden evrimimizi, yazabileceğimiz kodlarla binlerce kat hızlandırabilecek iken doğanın bizi dönüştürmesini bekleyelim, neden doğal seçilime sırtımızı dayayalım, neden acı, ızdırap, sınav, felaket dolu bu süreçleri tekrar tekrar yaşayalım? Ve bu gerçeğe odaklanıp insanı yeniden tanımlayacak olursak (ki bu süreç çoktan başladı) evrimimiz tamamen dijital bir evrim olacaktır. Doğal değil.

Çoook daha uzun bir metin derlenebilir ama bahsettiğiniz sorunun cevabı açıkça "öngörülemez" niteliktedir. Çünkü bugün 1000 liraya aldığımız bir telefon, 50 yıl öncesinin bilimkurgu filmlerinde bulunan uçuk buluşları bünyesine sığdırmayı başardı. 200 yıl sonra insan ve dünyadaki yaşam öyle bir seviyeye gelecek ki insanı biçimlendiren şey evrim olmayacak. Bence gelecek hakkında öngörebileceğimiz tek şey, öngöremeyeceğimizdir.

Bu konu ile ilgili kaynak istemişsiniz ama nasıl bir kaynak göstermem uygun olur emin olamadım. O nedenle direk insanın evrimini vereyim ama dediğim gibi, gelecekteki evrimimiz aynı perspektifte sürmeyecektir. Çünkü o kadar zamanımız yok ve beklememiz de gerekmeyecek.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. İnsanın Evrimi. (3 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 3 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close