Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Amod Dayı
Üye
3

Geçmişimizdeki Dunkleosteus günümüzdeki hangi canlıya evrilmiştir?

1,314 görüntülenme
Geçmişimizdeki Dunkleosteus günümüzdeki hangi canlıya evrilmiştir?
Geçmişimizdeki Dunkleosteus günümüzdeki hangi canlıya evrilmiştir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Berkay Atalas
Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi

Dunkleosteus cinsi günümüzden yaklaşık 360 milyon yıl önce (Geç Devoniyen) yaşayan son bireylerini kaybetmiş ve "soyu tükenmiş" olarak kategorilendirilmiş bir takson.[1] Bu nedenle direkt olarak Dunkleosteus cinsinden köken alan bir canlı grubu bilmiyoruz ancak elbette onların kuzenleri olan çeneli omurgalılar bugünkü kara yaşamının önemli bir kısmını oluşturuyor. Örneğin dinozorlar -her ne kadar cinse göre çok daha geniş bir takson olsa da- "soyu tükenmiş" olarak kategorize edilmemektedirler çünkü günümüzde soyunu devam ettirmekte olan kuşlar bu grubun içinde sınıflandırılmaktadır. Kısacası elimizdeki verilerle günümüzde bu canlı sınıfından köken alan bir tür bilmiyoruz. Elbette bunu söyleyemememizin sebeplerinden biri "cins" kavramının taksonomide oldukça küçük bir grubu kapsıyor olması.

191 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Hegedus, et al. (2021). Placodermi Locomotion. Springer, Cham, sf: 1-5. doi: 10.1007/978-3-319-47829-6_1198-1. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Dunkleosteuslar, erken Devoniyen döneminde yaşamış büyük bir deniz yırtıcısıdır ve köpekbalığı benzeri bir görünüme sahipti. Günümüzde doğrudan bir torunu bulunmamakta, çünkü Dunkleosteuslar soyu tükenmiş bir balık grubuna aittir(zırhlı balıklar). Ancak, Dunkleosteus ve diğer erken dönem deniz canlılarının evrimsel soy ağacı, modern köpekbalıkları ve vatozlar gibi kıkırdaklı balıkların atalarına işaret eder. Kısacası, Dunkleosteuslar, günümüzdeki köpekbalıkları ve vatozlar gibi kıkırdaklı balıkların atalarına evrimsel bir kök sağladı. Evet, Dunkleosteus gibi zırhlı balıklar (placodermler), modern kıkırdaklı balıklar (köpekbalıkları ve vatozlar) ile yakın akrabalardır. Ancak, zırhlı balıkların evrimsel olarak kıkırdaklı balıklardan daha uzak bir akraba olduğu düşünülmektedir. Zırhlı balıklar, modern balıkların evrimsel ağacında kendi dallarında yer alırken, kıkırdaklı balıklar başka bir dalda gelişmiştir. Bu nedenle, Dunkleosteus'un doğrudan bir torunu olmasa da, evrimsel olarak kıkırdaklı balıklar ile bazı benzerlikleri vardır.[1]

Kaynaklar

  1. Anonim bir kişi tarafından yazılan parapsikolojik kitap. Wikipedi. (9 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Wikipedia doi: 10.Bunelan. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close