Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Gece sessiz bir saatte ses çıkarttığımızda uyuyan bireylerin "haa" diye geri tepkisini duyuyorum nedeni nedir?

Bunun için evrimsel süreçte ayık olmasa bile öyleymiş gibi gözükmeyi sağlayan böylece avcılardan kurtulmak vb şekilde işe yarayan bir mekanizma var mı? Teşekkürler
887 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Baran Sunar
Bilim meraklısı.

Merhaba,

Beynimizde bulunan pek çok özelleşmiş santraller, duyularımız bir uyaran tespit ettiğinde yani duyduğunda, kokladığında, gördüğünde, tattığında bu uyaranları inceler ve bir karar verir ve o karara göre işlem yürütülür. Eğer ki kayda değer bir veri değilse, bu hafızamızda yine durur; fakat biz bunun farkına varmayız. Buradan da anlayacağımız üzere, beyin biz uyurken de çalışır ki uyku hâlindeyken işitsel korteksler faaliyetine devam eder.

Uyku esnasında kulak zarı titreşmeye devam eder, işitsel sinirler bu uyaranları beyne iletir ancak beyin bu verilerin çoğunun görmezden gelir; fakat bazı durumlar vardır ki evrim hafızalarımıza bu durumları kazımız ve uyanmamız gereken koşulları belirlemiştir. Tıpkı uyurken bir avcının seslerini duymanın önemi ve uyuyan bir annenin bebeğinin ağlamasıyla uyanması gibi avantajlı durumlar gibi. İnsan yavruları tam olgunluğa erişmeden doğduğu için iletişim becerisi de ilk başlarda sınırlıdır. Bu yüzden ağlamak, besin elde etmek veya başka ihtiyaçların giderilmesi adına etkili bir uyaran teşkil eder.

Tüm Reklamları Kapat

Beynin işitsel uyaranları yorumlayan ilgili birimleri, uyku esnasında (ve uykudaki evrelere göre) farklı frekanslar aralığında farklı tepkiler verdiği gözlenmiş ve bu tepkiler doğrultusunda beynin başka birimleriyle (hafıza gibi) ortaklaşa bir görev yürüterek uyanmanın veya algılamanın seviyesi anlaşılıyor. Öyle ki, bebekler üzerinde yapılan bir çalışmada, uyku esnasında iken beynin işitsel bölümlerinin işlevselliği, çocuk ve yetişkinlere göre daha farklı olduğu; yetişkinlerdeki uyarılma aralığı ile bebekleri uyarılma aralığının farklılığı bulgulanmıştır.

Bu mekanizmasının nasıl işlediği üzerine çalışmalar devam etmektedir. Uyku evreleri esnasında yapılan çeşitli deneyler bulunmaktadır, beynin hangi bölümlerinin nasıl tepki verdiğine dayalı pek çok önemli makale var. Bunlardan, yayınlanmış olan önemli teknik makaleleri kaynak olarak paylaşacağım.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mit. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Ncbi Pmc. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Sciencedaily. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Nature. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Nature. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close