Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Özen
Zeynep Özen
32K UP
Üye
0

Gece görüşü dürbünleri nasıl çalışır?

Çalışma prensibini tam anlamıyla anlayamadım yardımcı olur musunuz? Optikle bunun alakası nedir?
2,359 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
C. Caner Telimenli
Popüler Bilim Yazarı

Gece görüş sistemlerinin iki çeşidi var; ilki uzun süredir kullanılan yöntem, diğeri ise dijital kameraların ortaya çıkmasından sonra kullanılmaya başlayan yöntem. Optik ile alakalı kısmını sorduğun için bizi ilgilendiren daha çok ilki oluyor, ikincisi çoğunlukla elektronik.

Eski yöntemin çalışma şekli crt ekranların çalışmasına benzer bir yöntemle işliyor. Önce ortamdaki düşük yoğunluklu normal ışık ve yakın kızılötesi ışınlar dürbünlerin işleyişine benzer bir şekilde toplanıyor ve bir tür katot tüpüne yönlendiriliyor. Ancak bu tüp televizyonda kullanılanlar gibi elektron tabancası ve elektromanyetizma ile değil fotoelektrik etki ile çalışıyor.

Normal katot tüpünde, elektron tabancası adlı parçada anten aracılığı ile elektrik akımına dönüştürülmüş radyo dalgalarının (tv yayını) şiddetine göre üretilen elektronlar, içi vakumlanmış tüpün içinde ekrana doğru hareket ederken ilk olarak bir elektromıknatıs ile karşılaşır. Bu elektromıknatıs gelen elektronları yolundan saptırır ve arkadaki ekranın üzerine tüm ekranı tarayacak şekilde düşürür. Ekran fosforlu olduğu için de (fosfor uyarıldığında parlar) ekran foton saçmaya başlar. Tarama çok hızlı olur, o yüzden gözle fark edilmez. Ancak kimi noktalarda elektron çarpmadığından o noktalar karanlık kalır, ve bu şeklide ışık yayan ve yaymayan yerler bir görüntü oluşmasına sebep olur.

Tüm Reklamları Kapat

İşte gece görüş dürbününde elektron tabancasının yerini dışarıdan gelen ışınlar tarafından uyarıldığında elektron salan bir tüp alır. Bu aslında daha çok bir güneş paneli gibi çalışır, yani ışığı elektriğe (yani elektronlara) çevirir. Geri kalanı crt ekranlar ile aynı şekilde çalışıyor, elektron ekrana çarpıp görüntü oluşturuyor.

Tabi her dürbün aynı değil. Kimi dürbünler (özellikle eski olanlar) bu şekilde çalışırken kimi elektronik yöntemler ile eski yöntemlerin bir karışımını kullanıyor, kimi ise sadece elektronik olarak çalışıyor. Ekte konu ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

606 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Jeff Tyson & Carmen Carmack. How Computer Monitors Work. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 22 Mart 2021. Alındığı Yer: howstuffworks | Arşiv Bağlantısı
  2. Team Bushnell. How Does Night Vision Work? The Science Behind It. (20 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 22 Mart 2021. Alındığı Yer: Bushnell | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close