2010 yılında USC'de yapılan araştırmaya göre, "Gazlı içeceklerdeki karbondioksit, daha düşük bir yoğunlukta olsa da, burun boşluğunda hardal ve yaban turpu ile aynı ağrı sensörlerini tetikler."Karbonatlaşmadan çıkan gaz, belirli bir hücre tipini aktive eder. Genel bir ağrı algılayıcı görevi gören bir geni ifade eden bu hücre, hardalı algılayan hücre tipiyle aynıdır.
Bu CO2 baloncukları bazı garip şeylerin olmasına neden oluyor. " Soda gibi içeceklerden kaynaklanan karbonatlaşma iki duyuya neden olur, ağzınızda ekşi bir tat ve burun ve boğazınızda karıncalanma hissine neden olur. Gazlı içecekler içerken birçok insanın hissettiği yanma hissi, burnunuzdaki ve ağzınızdaki ağrı hissine ve sıcaklığa tepki veren sinirlerden kaynaklanır."
Bu kadar çok insan bu yanma hissini yaşıyorsa, neden insanlar gazlı içecekleri içmeye devam ediyor? Görünüşe göre, " TRPA1 reseptörünün uyarılma derecesi, sinyalin zevk mi yoksa acı olarak mı yorumlandığını belirleyebilir." Yani, sinyalin nasıl yorumlandığına bağlı olarak, insanlar gazlı içecekleri içilebilir veya içilemez olarak bulurlar.(Gözlerdeki yaşarmada yine bu reseptörle alakalı)
Kaynaklar
- Emily Liman. Sparkling Drinks Spark Pain Circuits. (28 Eylül 2010). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı