Galaksilerarası boşluklar veya galaksilerarası ortam milyonlarca ışık yılı boyunca uzanabilir ve boş gibi görünebilirler ancak bu boşluklarda galaksilerden daha fazla madde bulunabiliyor.
Genellikle sıcak, iyonlaşmış hidrojen ve karbon, oksijen ve silisyum gibi daha ağır elementlerden oluşuyorlar. Bu elementler direkt gözlem için yeterince parlamasalar da bilim insanları geçen ışığa bıraktıkları etki ile orada olduklarını biliyorlar.
1960'larda bilim insanları "Kuasar"ları keşfetti. (Evrendeki inanılmaz şekilde parlak ve aktif galaksiler.) Kısa zaman sonra kuasarlardan gelen ışığın eksik parçaları olduğunu fark ettiler. Bu parçalar, kuasarlar ile astronomların teleskopları arasında bir şey tarafından emilmişlerdi. İşte o şey galaksilerarası ortamın gazıydı.
Onyıllar sonra gaz ve ağır elementlerden oluşan bu devasa ağların ve iplikçiklerin, galaksilerin toplamından daha fazla maddeden oluştuğu keşfedildi. Bu gazların bir kısmı büyük ihtimal Büyük Patlama'dan arta kaldı ancak daha ağır elementler, bunun bir kısmının galaksiler tarafından püskürtülen eski yıldız tozundan geldiğini ima ediyor.[1]
Kaynaklar
- M. Johnson-Groh. What Happens In Intergalactic Space?. (21 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı