Galaksi, milyarlarca yıldız, gezegen, gaz, toz bulutları ve karanlık maddeden oluşan devasa gök cisimleri topluluğudur. Galaksiler, yerçekimi kuvvetiyle bir arada tutulan sistemlerdir ve genellikle merkezi bir karanlık madde yapısı veya süper kütleli bir kara delik içerirler. Galaksiler, evrenin temel yapı taşlarındandır ve farklı şekil ve boyutlarda olabilirler.
Temelde üç farklı galaksi türü vardır:
Eliptik Galaksiler: Genellikle yuvarlak ya da oval şekildedirler ve çok az miktarda gaz ve toz içerirler. Bu yüzden yeni yıldız oluşumları nadirdir. Yıldızlarının çoğu yaşlıdır.
Sarmal Galaksiler: Disk şeklinde olup, kolları sarmal bir yapı oluşturur. Samanyolu galaksisi de bir sarmal galaksidir. Genellikle merkezde yoğun bir yıldız kümesi (çekirdek) bulunur ve sarmal kollarda yeni yıldızlar oluşur.
Düzensiz Galaksiler: Belirgin bir şekilleri olmayan galaksilerdir. Genellikle sarmal veya eliptik bir yapı geliştirmemiş genç galaksilerdir ya da başka galaksilerle çarpışma sonucu şekilleri bozulmuştur.
Galaksiler, evrende büyük galaksi kümeleri ve süperkümeler halinde bulunurlar. Galaksilerin boyutları çok geniştir; milyonlarca ışık yılı boyunca uzanabilirler ve içlerinde yüz milyarlarca yıldız barındırabilirler. Samanyolu galaksisi gibi galaksilerde yıldızlar, gezegenler, gezegen sistemleri, yıldızlararası gaz ve toz bulutları ve karanlık madde bulunur.[1][1][1]
Kaynaklar
- T. G. S. K. I. Görüntüle. Galaksiler I: Evrenin Yapıtaşları – İtü Astronomi Kulübü. (23 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: astronomiituedutr | Arşiv Bağlantısı