Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

G kuvveti uzayda nasıl etki eder?

G kuvveti dünyada nasıl biliyoruz, peki uzay ortamında nasıl olurdu etkisi .
952 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

G KUVVETİ

En genel tanımıyla ağırlık olarak hissedilen ivmenin ölçüsüdür. Eğer dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa üzerine etki eden G kuvveti yaklaşık olarak 9,81 m/s². İşte bu değer 1G olarak biliniyor yani dünyanın standart kütle çekim ivmesi.

Günlük yaşamda karşımıza çıkan G, bize olumsuz etki olarak dönmemektedir. Bunun sebebi ise vücudumuzun ona göre tasarlanmış olması.

Tüm Reklamları Kapat

Hissedilen G- Force

Maksimum Hız ÷ Süre ÷ 9.81m/s²

Yerçekimi sabitinin karesi yani 9,81m/s² Newton tarafından bulunmuştur. Anlamı ise; bir nesneyi ağırlığı fark etmeksizin sabit bir yükseklikten aynı anda attığınızda iki nesnenin de aynı anda yere düşmesi. (Sürtünme ve diğer etkenler göz ardı edildiği taktirde.) Ayrıca iki cisim de 9,81 metre hızlanarak düşer.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bir hız treni veya yarış arabası ortalama olarak 5G kadar bir kuvvet hissettirir. Fakat en çok G’ye maruz kalanlar şüphesiz ki pilotlardır. Ani dönüş ya da kalkışlarda neredeyse 12G’ye kadar kuvvete maruz kalırlar. Bu nedenle çok zorlu testlerden geçerek pilot olma hakkı kazanırlar. Ve ne yazık ki çok az kişinin başarabildiği şeydir. Kimi zaman G-lock denilen bir durum yaşarlar. Bu durum G kuvveti nedeniyle beyindeki kanın aşağı çekilmesi, kısa süreliğine oksijensiz kalma olarak tanımlanabilir.

Maruz Kalanlar

Bilinenlere göre en büyük G kuvvetine maruz kalanlardan biri ise Eli Beeding isimli bir savaş pilotudur. Soğuk savaş sırasında bir teste gönüllü olarak katılan Beeding 0,04 saniyeliğine 82.6 G’lik bir kuvvetle karşı karşıya kalmıştır. Beeding bu kuvvetin kısa süreli olması dolayısıyla ölümden kurtulmuştur. Fakat birçok iç kanamaya ve damar çatlamalarına sebep olmuştur.

Bir diğer yüksek kuvvete maruz kalan isim ise yarış pilotu Kenny Brack. Yarış sırasında yaşanan bir aksaklıktan dolayı 214 G kuvvetiyle karşılaşmıştır. Neredeyse bütün kemikleri kırılan Brack’in bazı kemiklerinin ise pistten toplandığı ve ameliyatla geri takıldığı söyleniyor.

Uzayda G Kuvveti

Bir uzay mekiği yeryüzünden kalkış yaparken 3G kuvvete maruz kalır. Yani astronotlar vücut ağırlığının üç katı bir kuvvete maruz kalırlar diyebiliriz. Fakat uzay boşluğu içerisinde G kuvveti yoktur. Bu nedenle astronotlar dünyaya döndükleri zaman yürümekte güçlük çekerler. Hatta uzayda G kuvvveti olmamasından dolayı vücuttaki diskler arası boşluk artar ve boy uzar. Fakat bu uzama dünyaya dönene kadardır.

[1]

Kaynaklar

  1. M. N. YILDIRIM. G Kuvveti - İnsanca Akademi G Kuvveti. (13 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: İnsanca Akademi | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close