Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Füzyon ve fizyon tepkimelerinde hangi ışının yayılımı olur ?

267 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Simge Görgüç
Simge Görgüç
217K UP
Fen lisesi öğrencisi

Füzyon tepkimeleri, hafif nükleer parçacıkların birleşerek daha ağır bir nükleer parçacık oluşturduğu tepkimelerdir. Bu tepkimeler genellikle yüksek sıcaklık ve basınç ortamında gerçekleşir. Füzyon tepkimeleri sırasında, yüksek enerjili fotonlar (gama ışınları) yayılabilir.

Fisyon tepkimeleri ise ağır bir nükleer parçacığın daha küçük nükleer parçacıklara bölünerek enerji açığa çıkardığı tepkimelerdir. Bu tepkimeler genellikle nükleer reaktörlerde veya nükleer silah patlamalarında gerçekleşir. Fisyon tepkimeleri sırasında, nötronlar yayılabilir. Ayrıca, fisyon ürünleri olarak adlandırılan çeşitli nükleer parçacıklar da ortaya çıkar.

Sonuç olarak, füzyon tepkimeleri sırasında genellikle gama ışınları yayılırken, fisyon tepkimeleri sırasında nötronlar ve diğer nükleer parçacıklar yayılabilir. İyi günler

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. "". Fisyon ? Füzyon ?. (2 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2023. Alındığı Yer: nükleerakademi | Arşiv Bağlantısı
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dr Mario
Dr Mario
8K UP
Bilgi sahibi

Füzyon tepkimeleri, atom çekirdeklerinin birleşmesiyle daha ağır bir çekirdeğin oluştuğu tepkimelerdir. Bu tepkimeler genelde yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında gerçekleşir. En yaygın füzyon tepkimeleri, hidrojenin helyum ile birleşmesi sonucunda gerçekleşir. Mesela bu tepkimelerde, hidrojen atomlarının çekirdekleri bir araya gelerek helyum atomunun çekirdeğini oluşturur. Bu süreç sırasında, kütle farkı enerjiye dönüşür ve bu enerji ışık şeklinde yayılır.

Füzyon tepkimeleri sırasında ise, yüksek sıcaklık ve basınç nedeniyle atomların çekirdekleri birbirlerine yaklaşır. Yaklaşan çekirdekler, elektromanyetik itme kuvvetini aşmaları durumunda birleşirler. Bu birleşme sonucunda, daha ağır bir çekirdek oluşur ve bu süreçte kütlenin bir kısmı enerjiye dönüşür. Bu enerji, elektromanyetik radyasyon olarak bilinen ışık şeklinde yayılır. Genellikle yüksek enerjili gama ışınları şeklinde görülürler.

Fisyon tepkimeleri ise ağır çekirdeklerin parçalanmasıyla daha hafif çekirdeklerin oluştuğu tepkimelerdir. Bu tepkimelerde bir çekirdek, nötronların bombardımanına veya diğer etkileşimlere maruz kalarak bölünür. Fisyon tepkimeleri nükleer reaktörlerde ve nükleer bombalarda kullanılır. Bu tepkimeler sırasında büyük miktarda enerji açığa çıkar ve aynı zamanda nötronlar da yayılır.

Tüm Reklamları Kapat

Fisyon tepkimelerinde, bir çekirdek bölündüğünde serbest kalan nötronlar, yakındaki çekirdeklerle etkileşime girer ve yeni fisyon tepkimelerini başlatır. Bu süreç zincirleme bir reaksiyona yol açar ve büyük miktarda enerji açığa çıkar. Fisyon tepkimeleri sırasında ayrıca beta parçacıkları ve gama ışınları da ortaya çıkabilir. Beta parçacıkları, çekirdek bölünmesi sonucu serbest kalan nötron veya protonların yayılmasıyla ortaya çıkar. Gama ışınları ise enerji seviyelerinin değişimi sırasında ortaya çıkar.

Sorunuzun cevabına gelirsek füzyon tepkimelerinde yayılan ışınlar genellikle gama ışınlarıdır, çünkü bu tepkimelerde enerji hidrojen çekirdeklerinin birleşmesiyle açığa çıkar.

Fisyon tepkimelerinde ise nötronlar yayılır ve ayrıca beta parçacıkları ve gama ışınları da ortaya çıkabilir. Her iki tepkime de diğer tür ışınların ve parçacıkların da yayılmasına neden olabilir, ancak bu ana yayılım şekilleridir.

[1]

Kaynaklar

  1. research binus. Fission Vs Fusion. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: research binus | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close