Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Volkan Ak
Volkan Ak
85K UP
Üye 25 Temmuz 2023 2 Cevap
10

Füzyon sırasında neden kaynaşan elementlerdeki nötronlardan biri yeni oluşan elementin çekirdeğinde durmak yerine dışarı fırlar?

890 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şehmus Savaş🚀🧑‍🚀🔭
araştırarak öğrendiklerimi söyledim 14 Ağustos 2023

Atom çekirdeklerinin bir enerji kaynağı olarak kullanılması beklentisi yüzyılın başında radyoaktivitenin keşfi ile doğmuştur. Bazı atomların bünyelerinden kendi kendilerine, gazlan

iyonlaştırmak, fotoğraf plâkalarına tesir etmek gibi özelliklere sahip partiküller atmaları, bu

olaylarda enerji olduğunu belli etmiş ve bu keyfiyet 1902'de Curie'ler tarafından "rayoaktif

Tüm Reklamları Kapat

bir elementin her atomunun sabit bir enerji kaynağı olarak faaliyette bulunduğu" şeklinde

ifade edilmişti. Bu tarihlerden itibaren bu enerjinin menşe ve mahiyetine dair çeşitli teoriler

ortaya atılmaya başlanmıştır.

Radyoaktif maddelerde; maddeden enerji elde edilmesi keyfiyetinin ve umumiyetle çekirdek

Tüm Reklamları Kapat

enerjisinin izahını yapmakta büyük bir güç gösteren bağlantı, Einstein'ın kurduğu kitle ile

enerjinin eşdeğerliği bağıntısıdır. Elementlerin yapı taşlarından kurulması sırasında, ortaya

çıkabilecek enerji değerlerinin kimya reaksiyonlarında karşılaşılanlarla kıyas edilemeyecek

kadar büyük olduğunu gösteren ilk hesaplar, eşdeğerlik esasına göre 1915 sıralarında yapılmıştır. Bu hesapların neticeleri, bugünkülerden farklı düşünüşlere dayanılmış olduğu

için, bu çeşit hesapların bugün götüreceği neticelere tamamen uymazsa da çekirdek enerjileriyle kimyasal reaksiyon enerjileri arasındaki mertebe farkına işaret etmek bakımından

dikkate değer.

Atom enerjisi problemi etrafındaki çalışmalar, yüklü parçacıkların hızlandırılmasına ait çeşitli metotların gelişmeye ve büyük enerji miktarlarını meydana vuran çekirdek reaksiyorlannın kaşfedilmeye başladığı 1930 yılına gelinceye kadar az çok akademik olmaktan ileri geçmemiştir. Kitlenin enerjiye dönüştürülmesi konusundaki spekülatif

beklentiler ancak, 1939da çekirdek bölünmesi olayının keşfedilmesi ile, nihayet müspet bir

istikamete yönelmiştir.

Bölünme olayları bugün ilim ve teknikte bilhassa iki gaye bakımından çok önemlidir:

Tüm Reklamları Kapat

1) Başka hiç bir vasıtayla ulaşılamayan ölçüde enerjiler elde edilmesi,

2) Bölünme ürünlerinden suni radyoaktif elementlerin elde edilmiş olmasıdır.

Böylece, içerisinde bölünmelerinin kontrollü olarak gelişmesine imkan verecek şekilde düzenlenmiş bir sisteme ise; "Nükleer reaktör" veya "Çekirdek reaktörü" yahut da sadece "Reaktör" denilmektedir. 1938 yılında Otto Hahn ve Fritz Strassmann tarafından çekirdeğin fisyon yapma özelliğinin keşfi ve reaksiyonda açığa çıkan parçacıkların enerjilerinin tayininden

Tüm Reklamları Kapat

sonra, fisyon hadisesinin verdiği enerjinin faydalı bir şekilde kullanılması, insanoğlu için

çok ilgi çekici olmuştur.[1]

Kaynaklar

  1. Haşim EKENER. Nükleer Enerji Ve Sigorta. ISBN: TR9900007. Yayınevi: Generelı. sf: 258.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yunus Emre Gürbüz
fizik meraklısıyım 14 Ağustos 2023

Harika bir soru! Füzyon, iki hafif atomun birleşerek daha ağır bir atom oluşturduğu nükleer bir reaksiyondur. Füzyon reaksiyonları genellikle yıldızların içinde meydana gelir ve büyük miktarda enerji üretir. Füzyon reaksiyonlarında, nükleer kuvvetlerin etkisi altında, atom çekirdeklerinin yaklaşmasına ve birleşmesine izin veren koşullar gereklidir.

Füzyon reaksiyonlarında, iki atom çekirdeği birleşerek yeni bir çekirdek oluştururken, çeşitli nükleer parçacıklar da serbest kalabilir. Bunlar arasında nötronlar da bulunur. Füzyon reaksiyonlarında açığa çıkan enerji, genellikle çekirdeklerin çekirdek kuvvetlerini aşmasına neden olur. Bu enerji, füzyonun gerçekleştiği sıcak ve yoğun ortamlarda atom çekirdeklerinin birbirlerine yaklaşmasına ve etkileşime girmesine izin verir.

Nötronlar, nükleer reaksiyonlarda serbest kalabilir ve bu nötronlar reaksiyonun kontrolsüz bir şekilde yayılmasına neden olabilir. Füzyon reaksiyonlarının yönetilebilir bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için reaksiyonun enerjisi ve koşulları dikkatlice kontrol edilmelidir. Nötronların yeni oluşan elementin çekirdeğinde durmak yerine dışarı fırlamasının nedeni, reaksiyonun karmaşıklığına ve nükleer etkileşimlerin dinamiklerine dayanır. Bu nedenle, füzyon reaksiyonlarını anlamak ve yönetmek fizikçilerin önemli araştırma konularından biridir

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close