Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Fotonlar nasıl ölçülebiliyor?

227 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Elektronik teknisyeni

Ben Led aydınlatma sektöründe çalışmaktayım. Elimizde foton ölçmek için elbette bir takım cihazlar var. Sorduğunuz soru çok genelleme bir soru. O yüzden ben ışığın neleri ölçülür biraz ondan bahsetmek istiyorum.

İlk ölçüm aletimiz entegre küre. [1] entegre küre birçok ölçüm yapar. Ama ben bir tanesinden bahsedeceğim. Lümen. Lümen; bir aydınlatma aracından çıkan toplam ışık gücüdür. Evindeki lambanın üzerini okursan lümen değerini görürsün. Bu tek bir foton değildir. Bütün fotonların gücüdür.

Az önce bir lambadan çıkan toplam ışığı ölçtük. Şimdi de ışığın vurduğu yüzeyde ne kadar ışık var onu ölçeceğiz. Bunu lüksmetreler ile yaparız. [2] Unutulmaması gereken şey, aynı lamba aynı uzaklıktan her ortamda farklı sonuç verir. Çünkü odanın genişliği, yüksekliği, odanın yüzeyi gibi faktörlerin ışığın yansıtmasını değiştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncü ölçümümüz CRI. CRI Color rendering index demektir. Türkçesi renk karışım indeksi. Buna kabaca Işığın kalitesi diyebiliriz. Hepimiz sezgisel olarak ışık ne kadar fazlaysa o kadar kalitelidir gibi bir algıya sahibiz fakat bu doğru değildir. Işık kaliteli değilse, lümeni yüksek olsa bile rahatsız eder. Bunun sebebi dalgaboylarının dengeli dağılması gerekliliğinden. Cri teriminin birimi yoktur. Bir yaz günü bulutsuz havada saat tam 12'de ölçeceğin güneş ışığı 100 cri derler. Piyasadaki dandik ledler 70-80 cri'dır. Kaliteli lambalar 90 cri'a kadar çıkar. Entegre küre ile ölçülebilir. Entegre küre lambadan çıkan ışığın bütün dalgaboylarına ayırarak inceler. Türkçesi içindeki kırmızı, yeşil,mavi gibi dalgaboylarının oranlarına bakar. Örneğin beyaz bir ışıkta kırmızı rengin dalgaboyu fazla ise o ışık vurduğu yüzeyin rengini tam gösteremez.

Dördüncü cihazımız spektrometreler. Bu benim sektörümde kullanılan bir cihaz değil. Amacı elimizdeki materyalin içinde hangi elementlerin olduğunu ve ne kadar olduğunu incelemektir. Çalışma mekanizması her elementin imzasını incelemektir. Elementler kendisine ışık veya elektrik verildiğinde içindeki dalgaboylarına denk gelen kısmı soğurur. Bu da o elementin imzasıdır. Bazen haberlerde çıkan " mars'ta su bulundu, 12 milyon ışık yılı uzakta elmas dolu gezegen bulundu" gibi haberlerin sebebi budur. [3]

Birde fizikçilerin kullandığı daha özel cihazlar var. Fakat onları ben de bilmiyorum. Keşke bilsem.

Kaynaklar

  1. E. Yılmaz. Işık Akısı (Lümen) Nedir, Nasıl Ölçülür? - Aydınlatma Portalı. (14 Mart 2018). Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Aydınlatma Portalı | Arşiv Bağlantısı
  2. testo. Yüksek Hassasiyetli Işık Şiddeti Ölçümü Için Lüksmetreler | Testo Elektronik Ve Test Ölçüm Cihazları Dış. Ticaret Ltd. Şti.. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: testo | Arşiv Bağlantısı
  3. R. L. Ş.. Spektrometre Nedir? Optik Emisyon Spektrometre Nedir? Spektrometrenin Çalışma Prensibi Nasıldır?. (23 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Repamet Ltd. Şti. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close