Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe Koç
Efe Koç
50K UP
Üye 25 Ocak 2024 1 Cevap
3

Fotonlar kütlesizler fakat neden saatte 300.000km hızda gidiyorlar yani bu sayı mesela neden 600.000km/h değil?

Peki, ışık fotonları ve benzeri gibi kütlesiz parçacıklar neden ışık hızında hareket etmek zorunda? Sonuçta kütlesiz oldukları için evet ışık hızından yavaş gidemezler fakat neden saatte 300.000km hızda gidiyorlar yani bu sayı mesela neden 600.000km/h değil mesela?
204 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
130K UP
Öğrenciyim 25 Ocak 2024

Bu soru cevabı tam ve kesin olarak belli olmayan fakat üzerine farklı yorumlar yapılabilecek bir konu hakkında. c=299,792,458 m/sn olarak ölçtüğümüz ışık hızı sabiti görelilikten kuantuma ve astrofiziğe kadar fiziğin neredeyse her alanında kullanılan denklemlerde sıkça karşımıza çıkan ve evrendeki çoğu olguyla ilişkili ve bağlıdır[2]. Örnek vermek gerekirse Einstein'ın ortaya attığı meşhur E²=(mc²)²+(pc)² formülünden enerji ve kütle ile, Maxwell tarafından ortaya atılan elektromanyetik teoride c=1/(e0m0)1/2 denklemi ile elektromanyetizma ile ilişkilidir[1]. Işık hızının c=299,792,458 m/sn yerine başka bir değer alması durumunda bu evrenimizin temel işleyişinin tamamen değişmesi anlamına gelecektir. Kesin olmamak ile birlikte elektromanyetik kuvvette bir değişim durumunda kimya biliminin ve karmaşık yapılı maddelerin oluşup oluşamayacağı gibi tartışmalar dolayısı ile durumu "Antropik İlke" ile yorumlarsak Işık hızı sabitinin farklı bir değer alması sonucunda evrenin oluşamayacağını veya Kopenhag yorumunda da önemli bir yer kaplayan gözlemcilerin oluşamayacağı gibi ihtimaller ile açıklanmaya çalışılabilir. Tabi ki farklı veya zıt görüşlerde mevcuttur ve gelecekte ışık hızının bir sabit olmadığı ve zamanla değişeceği şeklinde ki görüşler doğrulanırsa duruma farklı açıklamalar getirilmesi zorunluluğu doğabilir.

Kaynaklar

  1. Michigan State University. Maxwell's Equations And Light. Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Michigan State University | Arşiv Bağlantısı
  2. V. Stein. What Is The Speed Of Light?. (21 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close