Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Foton ışımasındaki çift yarık deneyinde, neden gözlemci koyduğumuzda çoklu ışıma olması gerekirken ikili ışıma görülüyor?

643 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
x Kişi
x Kişi
183K UP
Uzay Bilimleri Takipçisi

Kuantum fiziğinde işleyişi gözlemleyebiliyoruz ama neden böyle işliyor sorularına cevap veremiyoruz. Diğer arkadaşların verdiği cevaplar doğru, ama anlaşılamayan konu şu; parçacık gözlenip ölçüldüğünü nasıl anlıyor da dalga özelliğini göstermekten vazgeçiyor. Bu ve buna benzer pek çok konuda cevabımız yok. Örneğin; kuantum dolanıklığı ispatlandı, ama nasıl gerçekleştiğini açıklayan yok. Sanal parçacıkların evrenin bir noktasında bir an var olup sonra başka bir noktada tekrar nasıl var olabiliyor açıklayabilen yok. Kuantum dalgalanmalarını ikna edici bir açıklama hala yapılamadı. Sizin anlayacağınız biz daha bu soruları çok sorarız.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Cem Ergünay
Cem Ergünay
10K UP
Kuantum Fiziği İlgilisi

Önceki cevaba ek olarak şunu söylemek isterim. Bir parçacığı gözlemlemek demek, ondan yansıyan ışığın bize ya da gözlem yapan alete ulaşması demektir. Makro boyutlarda bunun hiçbir etkisi olmaz. Masaya baktığımızda ondan yansıyan fotonlar masanın hayatında neredeyse hiçbir etkiye neden olmaz. Çünkü masa, fotona göre inanılmaz derecede büyüktür.

Ancak fotonu gözlemlemeye çalıştığımızda iş değişir çünkü fotonu gözlemlemek için ondan yansıması gereken parçacık yine başka bir fotondur. Dolayısıyla enerji seviyeleri aynı olan iki parçacığı etkileştirmeye çalıştığımızda gözlemlemek istediğimiz parçacığa etkismiz çok büyük oluyor. O da önceki cevapta söylendiği gibi parçacık gibi davranıyor.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Emre Gürkan
Emre Gürkan
7K UP
Öğrenci

Fotonlar tek tek parçacık olarak hareket ederler, aynı zamanda dalga özellikleri de gösterirler. Çift yarık deneyinde, tek bir foton, her iki yarıktan geçerek ve ardından bir ekran üzerinde bir desen oluşturarak dalga şeklinde davranır. Ancak tek bir fotonun yerini belirlemek için, onu gözlemlememiz gerekiyor ve bu gözlem, fotonun dalga özelliklerinin yok olmasına neden olur.

Gözlemci, bir fotonun yarık boyunca geçip geçmediğini veya hangi yarıktan geçtiğini belirlemek için bir ölçüm cihazı kullanır. Bu ölçüm, fotonun davranışını belirler. Sonuç olarak, foton artık bir dalga olarak davranmaz ve yalnızca bir nokta olarak görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Fotonların dalga özelliklerinin korunduğu durumlarda çift yarık deseni, farklı ışıma desenleriyle oluşur. Bir gözlemci tarafından ölçüm yapıldığında, fotonların dalga özellikleri yok olur ve sadece tek bir noktada gözlemlenebilir. Bu nedenle gözlemci koyduğumuzda çift yarık deneyinde ikili ışıma görülür.

Kaynaklar

  1. G. Stark. Young’s Double-Slit Experiment. Alındığı Tarih: 3 Nisan 2023. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close