Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kaan Çelik
Kaan Çelik
46K UP
Üye
4

Formüller neye dayanarak bulunur?

190 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Elektronik teknisyeni

Fizikle ilgili formüller doğadaki orantıların sonucu ortaya çıkarlar. Örneğin ohm konunu gerilim=akım x dirençtir. Bu tür formülleri fizikçiler gözlemleyerek bulurlar. Daha sonra en kaba tabirle mühendisler bu formülleri kullanarak yeni bir yapı, makine ya da cihaz tasarlarlar.

Bir de matematiksel formüller vardır. Bunlar da insanların daha kolay hesap yapabilnesini sağlayan formüllerdir ve doğası rakamlardan gelir. 4 işlem, üslü sayılar, karekök gibi şeyler de aslında birer formüldür. Bu sayede yanımızda çarpma işlemi yapmak için objeler aramıyoruz. Dikkat edersen bir çarpma ya da 4 basamaklı sayıları toplamanın bir kuralı var hep.

Geometrik formüller ise "şekillerin" doğasını inceleyerek bulunuyor. Üçgen çeşitleri, kare, dikdörtgen ya da bir dairenin kendi orantıları hiç değişmiyor. Bir üçgenin iç açıları toplamı hep 180 derece.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak formülleri tekrar tekrar kullanabiliyoruz çünkü değişmiyorlar. Bugün de gerilim, akım ile direncin çarpımına eşit, yarın da öyle olucak. Buna zamanda öteleme simetrisi denir. Aynı şekilde Amerika'da da üçgen'in iç açıları toplamı 180, Çin'de de, Rusya'da da. Buna da mekanda öteleme simetrisidir.

Yukarda da belirttiğim gibi, ilgili dalın bilim insanları bunu doğa olayı ise tekrar tekrar gözlemleyip aynı sonucu alarak, sayılarla şekillerle ilgili ise tekrar tekrar hesaplayıp aynı sonucu alarak formulize ediyorlar.

Öğrenciler için formül ezberlemek her zaman işkence olmuştur. Bunun sebebi genellikle bize hep sonuçların yani formüllerin ilk önce gösterilmesidir. Oysaki bir bilim insanı o doğa olayını tekrar tekrar gözlemleyip formülize edebildiğinde ondan mutlusu yoktur. Çünkü bilim insanında önce sebepler sonra sonuçlar oluştu. Ohm kanunu ile ne yapacağını bilmeyen birisine ohm kanununu öğretmek o kişi için sıkıcı olur ki bu normaldir.

Bir de şu açıdan bakalım. Ben mesleğim aydınlatma. Ledlere fazla elektrik vermeden onu uzun ömürlü olacak şekilde çalıştırıp müşteriye teslim etmem lazım. Ama bir problemim var. Ledlerim 3.2 volt ile çalışıyor. Adaptörüm ise 12 volt. Ben 3 led bağlayabiliyorum en fazla. 3 x 3.2= 9.6 volt. 4 led bağlasam 12.8 volt. Şimdi 3 led bağlasam voltaj fazla geliyor, 4 led bağlasam voltaj az geliyor. Bu problemi nasıl aşacağız? 12 volt vereceğiz ama 12 -9.6 = 2.4 voltu bizim bir şekilde eritmemiz lazım.

Tüm Reklamları Kapat

Soyadı ohm olan arkadaş işte malzemelerin elektriğe karşı nasıl direndiğini incelemiş. Elektronik malzeme üreticileri de bu ohm kanunu sayesinde direnç diye elektronik bir malzeme tasarlamış. Çünkü soyadı ohm olan arkadaştan önce de başka bilim insanları doğadaki her elementin elektriğe karşı bir direnç gösterdiğini bulmuş. Havanın bile. Unutma bilim kollektif ilerler. Her gelen o duvara bir tuğla koyar.

Sorunumuza dönelim. Ohm kanunu der ki gerilim = akım x direnç. Aaaa ne güzel bu formülle ben 12 voltluk elektriğe 2.4 volt kadar direnecek bir direnç takabilirim. Bu formülde ben ne kadar elektrik düşüreceğimi biliyorum. Ama akım kaç amper olmalı onu bilmiyorum. Onu da ledi satan firmanın internet sitesine gidip datasheet diye tabir edilen dökümandan öğreniyorum. [1] kaynak 1'de örnek bir datasheet var. Kabaca 24 ma görünüyor.

o zaman formülüm direnç= gerilim / akım. Yani direnç = 2.4 / 0.024. 100 ohm buldum. Böylece ledlerimin önüne 100 ohm direnç koyarak sağlıklı bir şekilde o fazla olan 2.4 voltu eritebilirim. Eğer soyadı ohm olan adam sayısız kere gözlem yaparak gerilim, akım ve direnç arasındaki bu ilişkiyi bulmasaydı, bugün birçok şeyi yapamayacaktık.

Aynı şekilde geometrinin, trigonometrinin, matematiğin formüllerinde hep bir ilişki bir bağıntı görmekteyiz. Ama işte ilk önce formüller gösterilince öğrenci "peki bu gerçek hayatta ne işime yarayacak?" Diye soruyor. Yanlış anlaşılmasın burda öğrenciyi kötülemiyorum. O soruyu soranla dalga geçeriz ama sorulabilecek en iyi soruyu öğrencidir o. Bir şeyin formülü varsa onun bir sebebi olmak zorunda.

Sonuç olarak formüller o olayın gözleminin ya da hesabının tekrar tekrar yapılması zve aynı sonucu vermesi ile ortaya çıkıyor. Buna bilimde simetri denir.

Kaynaklar

  1. alldatasheet. 2835Led Pdf, 2835Led Description, 2835Led Datasheet, 2835Led View ::: Alldatasheet :::. Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: lldatasheet | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close