Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tyrone Blauß
Tyrone Blauß
22K UP
Üye
2

Fobilerimizin evrimi, genetik aktarımı nasıl olmuştur?

Örneğin örümcek fobisi(araknofobi) bildiğimiz örümceklerden korkmaktır ki bu fobiye sahip olanlara neden örümceklerden korkuyorsun? Sorusunu sorarsak %90 ı net bir cevap veremez ki bu bize doğuştan geldiğini gösterebilir. Eğer doğuştan geliyorsa bunun da bir evrimi olmalı.Öyleyse bunun evrimi nasıl olmuştur?
260 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Herhangi bir genetik mutasyon insanın üremesine engel teşkil etmediği sürece varlığını devam ettirebilir. Bu nedenle son derece sevimli hayvanlardan korkan bireyler bile görmek mümkün olabilir. Fakat soruyu şu şekilde değiştirmek daha mantıklı olur. Örümcek fobisi gibi bazı fobi türleri toplumda neden bu kadar yaygın? Sokakta soracak olursanız örümcek fobisine sahip insan oranının ciddi bir değere sahip olduğunu gözleyebilirsiniz. Bunun sebebi örümcek fobisinin insanı koruyucu bir öneme sahip olmasıdır. Örümcek fobisi olan insanlar herhangi bir örümcek tehdidi karşısında hızlı refleks gösterebilir ve canını kurtarabilir. Örümcek fobisine sahip olmayan birinin ise örümcek tarafından sokulma riski çok daha yüksektir. Doğada son derece zehirli ve öldürücü örümcek türlerinin de mevcut olduğu göz önünde bulundurulduğunda, örümcek fobisine sahip olmayan insanlar bu şekilde elenir ve genlerini aktaramadan (üreyemeden) ölür. Örümcek fobisine sahip olan insanlar ise daha fazla hayatta kalacağından üreyerek bu korkuyu tetikleyen genleri sonraki nesillere aktaracak ve zaman içerisinde nüfus cogunluğu elde edecektir.

Sevimli ve zararsız canlılardan korkanlar içinse durum tamamen nötr dür. Çünkü zaten bu canlılar insan yaşamını tehdit etmediği için insanın üremesine olumlu veya olumsuz etkileri yoktur. Dolayısıyla popülasyon içerisinde niş bir alan olarak varlıklarını devam ettirirler. Ancak nufus çoğunluğu elde edemezler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close