Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Can Demirci
Üye 14 Kasım 1 Cevap
2

Fiziksel olarak karmaşıklık neye bağlı?

Evrendeki karmaşıklık atomların dizilimiyle mi ilgili yoksa sayısıyla mı? Yani demek istediğim fiziksel olarak bir şeyi karmaşık/gelişmiş vs yapan şey onu oluşturan atomların sayısı mı yoksa dizilimi mi? (3. bir seçenek olarak buna o şeyin bulunma olasılığını da katabiliriz) Buradan hareketle bilinçli beyin mi daha karmaşıktır yoksa bir yıldız mı?
234 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Araştırmacı 14 Kasım

Karmaşıklık dediğimizde neyi kastediyoruz? Evrende bazı şeyler var ki baş döndürücü bir karmaşıklığa sahip. Peki, bu karmaşıklık, o şeyi oluşturan atomların sayısından mı geliyor, diziliminden mi yoksa var olma ihtimalinden mi? İşin içine girince, olayın atomlardan çok daha fazlası olduğunu görüyoruz. Belki de en ilginç soru şu: Bir beyin mi daha karmaşıktır, yoksa devasa bir yıldız mı? Hadi, bunu bir düşünelim!

Atom sayısı, karmaşıklığın küçük bir parçası olabilir, ama asıl olay atomların diziliminde yatıyor. Tıpkı bir romanın kalitesi gibi düşünebiliriz: Tek tek kelimeler değil, kelimelerin nasıl dizildiği önemlidir. Bir çuval dolusu kelimeyle büyük bir yazarın eserini kıyaslayın; ikisinde de “sayı” var ama biri sanat, diğeri sadece bir çuval! İşte karmaşıklık da burada benzer bir şekilde kendini gösteriyor.

Karmaşıklığı asıl artıran şey, atomların dizilimiyle birlikte, nasıl bir araya geldikleri ve sistemin içinde nasıl bir “örgütlenme” gösterdikleri. Beyin, bu konuda harika bir örnek. On milyarlarca nöron, sayısız bağlantıyla birbirine örülmüş durumda ve her bağlantı bilgi işlemek üzere tasarlanmış. Yani sadece atomlar bir araya gelip bir “yığın” oluşturmuyor, mükemmel bir uyum içinde çalışıyor. Düşün, bir yıldızın karmaşıklığı büyük ölçüde çekirdek tepkimeleri ve kütle çekiminden kaynaklanıyor; ama beynin karmaşıklığı, bilgi işleme ve kendini sürekli “yeniden organize edebilme” kapasitesiyle inanılmaz seviyelere ulaşıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle; atomların dizilimi ve örgütlenmesi, karmaşıklığı artıran ana unsur. Bir yıldız da oldukça etkileyici, ama beynin karmaşıklığı, sadece madde sayısıyla değil, madde arasında işleyen “düzen” ve sürekli gelişen bilgi akışına bağlı olarak çok daha zengin bir karmaşıklık örneği sunuyor. Yani, yıldızlar harika ama beyinler “gelişmiş”![1][2][3]

Kaynaklar

  1. G. Tononi, et al. (2008). The Neural Correlates Of Consciousness. Wiley, sf: 239-261. doi: 10.1196/annals.1440.004. | Arşiv Bağlantısı
  2. R. B. Laughlin, et al. (2002). The Theory Of Everything. Proceedings of the National Academy of Sciences, sf: 28-31. doi: 10.1073/pnas.97.1.28. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. Hawking. The Grand Design. ISBN: 9780553805376.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close