Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yüksel Baki Özeken
Üye
1

Fiziksel olarak hissettiğimiz acıyı gözlemleyebilir, gösterebilir veya ölçebilir miyiz?

Fiziksel olarak hissettiğimiz acıyı gözlemleyebilir, gösterebilir veya ölçebilir miyiz? Mesela elime ağır bir şey düşse ve çok ağrısa ben bunu nasıl kanıtlarım? (Kaynak zorunlu değil ama kaynak verirseniz sevinirim)
200 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
Akademisyenim

Ağrı durumlarında kullanılan ölçeklerin çoğu tek boyutludur ve ağrının yoğunluğunun, ağrının hafifletilme derecesinin veya ağrının diğer yönlerinin değerlendirilmesi için tasarlanmıştır. Akut ağrının mevcut yoğunluğunu değerlendirmek için en yaygın olarak görsel analog skala (VAS) ve sayısal derecelendirme skalası (NRS) kullanılır. Ağrının şiddetini ölçmek için güvenilir, geçerli, değişime duyarlı ve uygulanması kolaydır. 11 puanlık bir skala (0-'ağrı yok' ila 10-'en kötü ağrı' veya 'olabildiğince kötü ağrı') kullanan NRS, uygulama kolaylığı ve güvenilirliği nedeniyle sıklıkla tercih edilir.1 VAS 'altın standart' teknik olarak kabul edilir ve özellikle ağrı ile ilgili araştırmalarda kullanılır. Standart ifadelere sahip 100 mm'lik işaretsiz bir çizgiden oluşur: çizginin solunda 'ağrı yok' ve sağda 'hayal edilebilecek en kötü ağrı' - hasta daha sonra çizgiye ağrı düzeyine karşılık gelen bir işaret koyar. Bu ölçeğin bir dezavantajı, ölçüm yapılması gerektiğinden anlık derecelendirme vermemesi ve anestezi sonrası erken dönemde anlama düzeyinin düşebileceği durumlarda ölçeğin uygulanmasının hastaya açıklama gerektirmesidir. Kategorik sözel derecelendirme ölçeği (VRS), ağrının büyüklüğünü tanımlamak için kelimeler kullanır, örneğin yok, hafif, orta, şiddetli. VRS, ağrı yoğunluğunun bir göstergesi olarak yüksek geçerliliği olan hızlı, basit bir araçtır; ancak, VAS'tan daha az kesin ve hassas olabilir.

Özel ölçekler gerektiren nöropatik ağrı değerlendirmesi için tek boyutlu ölçekler yetersizdir. Melzack ve Casey, ağrının üç ana boyutu olduğunu öne sürdüler: duyusal-ayırt edici, motivasyonel-duygusal ve bilişsel-değerlendirici. Bu, en çok değerlendirilen çok boyutlu kendi kendini değerlendirme ölçeklerinden birinin, McGill Ağrı Anketi (MPQ) ve Kısa Formu'nun geliştirilmesine yol açtı. MPQ, duyusal (alt grup 1-10), afektif (11-15), değerlendirici (16) ve ağrının çeşitli bileşenlerini (17-20) tanımlayan 20 kelime alt grubundan oluşur. Her alt grupta, belirli bir sıralamaya sahip kelimelerin bir listesi vardır - en yüksek sıralamaya sahip hasta tarafından seçilen kelime, puanlama için kullanılır. Örneğin, algılanan ağrının “Termal” özelliklerinin değerlendirilmesinde “kızarma” kelimesi “sıcak” kelimesinden daha yüksek puana sahiptir. Toplam puan – ağrı derecelendirme indeksi (PRI) – sıralanmış puanların toplamıdır. Ek olarak, mevcut ağrı yoğunluğu (PPI) altı noktalı bir ölçekte değerlendirilir (yani ağrı 0'dan 5'e kadar). MPQ, yüksek güvenilirliği ve geçerliliği nedeniyle akut ve kronik ağrı araştırmalarında kullanılmıştır. Bu anket, faydasını etkilemeden birkaç dile çevrilmiştir. MPQ'nun sonuçları, tedavi yöntemlerinin etkinliğini karşılaştırmak için istatistiksel olarak kolayca analiz edilebilir.

Kısa Ağrı Envanteri (BPI) başka bir çok boyutlu araçtır. Başlangıçta kanser ağrısı ölçümü için geliştirilmiş olup, çok çeşitli kronik sendromlarda ağrının değerlendirilmesi için onaylanmıştır. BPI, 17 maddelik bir öz değerlendirme ölçeğidir. Hastadan bir vücut diyagramını gölgelendirerek ağrı bölgesini/yerlerini belirtmesini ister. Ayrıca, önceki 24 saatteki ağrı yoğunluğunu ('en çok', 'en az', 'ortalama' ve 'şu anda') ve mevcut tedaviden ağrının hafifletilme derecesini değerlendirmek için 11 noktalı bir NRS kullanır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close