Eğitim, bir iş koluna dahil olmayı gerektirecek bilgiyi yüklenmek olarak kabul edilecekse, fizik eğitiminden dolayı klasik endüstride üretim çarkına dahil olmanı bekleyenlerin öngörüleri geçerli olarak kabul edilebilir. Kaldı ki, fizik eğitimi alan kişiler, bahsi geçen sektörlerde bile iş bulabilmekteler. Burada amaç, evreni anlamada üst bir bakış açısına kavuşarak, yeni konularda araştırma yapabilmeyi mi, yoksa para kazanmayı mı hayatımızın merkezine koyacağız. Burada kişisel ekonomik şartlar vs de işin içine girdiği için öznel olacaktır cevap birey için. Ancak yeterli araştırma ve idealist düşünce ile hem fizik gibi olmazsa olmaz bir alanda uzmanlaşıp hem de burada elde edilen edinimi meslek anlamında kullanabilir kişi.
Ülkemizde nadir nitelikli insanlardan Kerem Cankoçak, bu konuda düşüncelerini geniş olarak ifade ediyor. Kendisi hem mesleki hem fizikçi hem de kişisel anlamda az bulunur cinsten yetişmiş bir insan.
https://www.youtube.com/channel/UCWt6D7taivwKb7sBps4afAg/videos
CERN deki araştırmalarda yer alan, yeterli ödenek olmadığı için uzaktan çalışan biri cern ile.
Fizik okumakla ilgili şöyle bir sıkıntı var; yaptığın işleri etrafına, özellikle de akrabalara anlatman mümkün değil. Buna onlarca arkadaşımı örnek verebilirim. Ben mezun olalı 10 sene oldu, daha işsiz kalan fizikçi görmedim.
Ben mesela patent vekilliği yapıyorum. İşimi de gayet severek yapıyorum. Ama şimdi ben akrabalara nasıl anlatayım? Benim fizik okuyorum dediğimde dizim ağrıyor diyen akrabam var.
Sen samimiyetle merak ediyorsan şu kadarı aklında kalsın; en az para kazanacağın işkolu akademi. Telekom, yazılım, makina gibi sektörlerde iş yapabilirsin. Ayrıca fizikçilerin çok başarılı olduğu işlerde (patent, proje yönetimi, vb) piyasada çalışabilirsin.