Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Tezgelen
Üye 29 Mart 2023 2 Cevap
2

Fizik ve matematikte kullanılan uzay kavramı nedir ve neye göre boyutlandırılır?

Kaynakça ile belirtebilirseniz sevinirim.
1,021 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 29 Mart 2023

Fizik ve matematikte kullanılan uzay kavramı, nesnelerin ve olayların konumlarının, mesafelerinin ve hareketlerinin tanımlandığı soyut bir kavramdır. Genel olarak üç boyutlu geometrik bir yapıyı ifade etmek için kullanılır. Bazı durumlarda zamanın da dahil edilmesiyle dört boyutlu bir yapı tanımlanabilir.

Konum ve hareket, bir referans noktasından ölçülen koordinatlara göre tanımlanır. Genellikle bir koordinat sistemi olarak ele alınır ve ölçülen değerlere ve birimlere bağlı olarak farklı boyutlarda olabilir. Örneğin iki boyutlu bir uzay, düzlem olarak tanımlanabilir. Düzlemdeki bir noktanın konumu, x ve y eksenleri boyunca belirtilen koordinatların bir kombinasyonu olarak ifade edilebilir. Üç boyutlu bir uzaydaki bir nokta ise x, y ve z eksenleri boyunca belirtilen koordinatların bir kombinasyonu olarak ifade edilir.

Fizikte, uzay ve zaman birleştirilmiş bir "uzay-zaman" kavramı oluştururlar. Uzay ve zaman, özel görelilikte birbirine bağlı olarak ele alınmıştır. Bu teoriye göre, hareket eden bir nesne ile sabit bir referans noktası arasındaki zaman farklılığı, nesnenin hızına bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Uzayın boyutlandırılması, seçilen koordinat sistemi ve ölçüm birimlerine göre değişebilir. Örneğin astronomide, yıldızların ve diğer gök cisimlerinin konumlarını ifade etmek için, çoğunlukla "ışık yılı" adı verilen bir uzunluk birimi kullanılır. Işık yılı, ışığın bir yıl içinde kat ettiği mesafeye eşittir ve yaklaşık olarak 9.5 trilyon kilometredir.

Uzayın boyutlandırılması ve özellikleri, matematiksel modellerle de tanımlanabilir. Mesela cebirsel topoloji, uzayın özelliklerini inceleyen bir matematik dalıdır ve uzayın şekil ve özelliklerini geometrik olarak analiz eder.

138 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Stanford Encyclopedia of Philosophy. Conventionality Of Simultaneity. Alındığı Tarih: 29 Mart 2023. Alındığı Yer: Stanford Encyclopedia of Philosophy | Arşiv Bağlantısı
  2. Wolfram Mathworld. Search Results For "Coordinate Systems". Alındığı Tarih: 29 Mart 2023. Alındığı Yer: Wolfram Mathworld | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ilgaz Çakar
Matematik doktora öğrencisiyim 25 Nisan 2023

Verilen cevapta bir düzeltme yapmam gerekiyor. Matematikte uzay, üzerine matematiksel bir yapı konmuş boş olmayan bir kümeye denir. Bu konuda detaylı bir tartışmayı burada bulabilirsin[1]. Bazı uzay örnekleri: topolojik uzay, metrik uzay, normlu uzay, vektör uzayı, iç çarpım uzayı, olasılık uzayı. Boyutun ise her bir uzay için farklı bir tanımı olduğundan her uzay için ayrıca ele alınması gerekmekte. Ama matematiksel bir uzay için asla "genelde 3 boyutludur" diyemeyiz. Örneğin sonsuz boyutlu bir vektör uzayıdır[2].

Kaynaklar

  1. davitenio, et al. Terminology - Difference Between "Space" And "Mathematical Structure"? - Mathematics Stack Exchange. (1 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Mathematics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
  2. emdiaz, et al. Linear Algebra - What Are Some Examples Of Infinite Dimensional Vector Spaces? - Mathematics Stack Exchange. Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Mathematics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close