Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eray Sona
Üye
6

Fizik teorisi üretebilmek, yazmak veya çözmek için ne kadar matematik bilgisine ihtiyacım var?

kendimce bir şeyler karalamak istiyorum fakat fizikteki soruları nasıl matematiğe döküyorlar anlamış değilim örneğin bir biyoloji makalesinde nasıl matematik olabiliyor ? Ve fizik ile ilgili ciddi soruları çözmek için hangi matematik konularını öğrenmem gerek? cevaplarsanız çok minnettar kalırım:)
1,604 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Sorunun yanıtı "hangi düzeyde" fizik teorisi üretmek ya da üretilenleri anlamak / ifade etmek istediğinize göre değişir. Hangi düzeye erişmek isterseniz isteyin, fiziğin klasik mekanik dalı ile yola çıkmak iyi bir tercih olacaktır. Klasik mekanik cisimlerin hareketlerini ele alan bir dal. İçerisinde en ilkel hali ile diferansiyel hesap kullanılıyor. En basit diferansiyel denklemler klasik mekaniktekiler.

Genel olarak matematik anlamında diferansiyel hesap (türev ve integral) öğrenmek şart. Çünkü fizikteki yasalar çoğunlukla diferansiyel denklemler ile ifade ediliyor. Diferansiyel denklemler ile aşina olduğunuzda, ısı yayılımından, cisimlerin yerçekimi etkisindeki hareketine, sıvı akış problemlerinden, elektromanyetik dalgaların yayılımına, cisimlerin elastik özelliklerinden kuantum mekaniğinin basit model sistemleri nasıl ele aldığına kadar geniş bir yelpazedeki formülasyonları anlayabilirsiniz. Elbette formülleri anlamak yeterli değil, her bir alanın kendine özgü kavramlarını ve bu kavramlar arası ilişkileri de öğrenmek gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

"Daha ciddi" konular için matrisler ile aşina olmaktan başlayıp cebirsel topolojinin kavramlarını öğrenmeye kadar giden uzun bir yolunuz olacaktır.

"kuramsal başlangıç" (Leonard Susskind, George Hrabovsky ALFA YAYINLARI) isimli kitap türkçedeki nadir kitaplardan birisi. Fizikte kullanılan matemağe dair temel seviyede, öğretici bir kitap.

305 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kuramsal Başlangıç. (3 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close