Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Fillerin hafızası denildiği kadar güçlü mü, güçlüyse neden?

252 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

Fil Hafızası – Sadece 300 nörondan oluşan bir beyne sahip olan yuvarlak solucanları düşündüğümüzde, inanılmaz çeşitlikteki hayvanlar aleminde, her bir türün farklı nöron sayılarına sahip olduklarını görmemiz mümkün.

File baktığımızda da olağanüstü bir beyin yapısı ile karşılaşıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Ortalama olarak, bir filin beyni bir insan beyninden üç kat daha büyüktür; 1,4 Kg ağırlığındaki insan beyninde 100 milyar civarında nöron varken, 5 Kg ağırlığındaki fil, yaklaşık 250 milyar nörona sahip bir beyin taşımaktadır.

Filler bu kadar fazla nöronlu bir beyne sahip oldukları halde, neden en zeki hayvanlar değildir? Neden insan türü dünyanın en zeki yaratığıdır? Neden, 3 katı nörona sahip bir fil, insan karşısında zayıf, aciz ve zavallı duruma düşmektedir?

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda belirttiğimiz gibi, insan türü en fazla nörona ve en büyük beyne sahip değildir. En büyük yüzey alanına sahip beyne de sahip değiliz. Oysa yunuslar inanılmaz derecede karmaşık beyin kıvrımlarıyla orada bizi geçiyorlar.

Beynin büyüklüğü ile vücut boyutuna baktığımızda ve fil ile kıyasladığımızda, beynimizin şu andaki büyüklüğü, olması gereken büyüklükten 7 kat daha fazla. Eh, fena değil ama bu açıdan da kıyaslarsak beyin büyüklüğü bakımından diğer hayvanlardan hala gerideyiz

İnsanı daha zeki yapan nedir?

Bizi zeki yapan beynin boyutları, büyüklüğü veya nöron sayısı değildir. O halde, neden kocaman bir beyni ve daha fazla nöronu olan bir filin, bir insandan daha akıllı olmadığını anlayabiliriz

İnsan beyni ve Fil beyni birden fazla yönden farklıdır.

Fil Hafızası – Her memeli beyni, serebral kortekste bulunan yaygın bir beyin hücresi türü olan piramidal nöron ordusunu içerir.

Piramidal hücreler (piramidal nöronlar) Nedir? Beyinde, serebral korteks, hipokampus ve amigdala bölgelerinde bulunan bir tür çok kutuplu sinir hücresidir. Piramidal nöronlar, memelilerin prefrontal korteksinde ve kartikospinal yolda birincil uyarma birimidir.

Piramidal nöronlar, birden fazla kaynaktan bilgi alır ve ardından devredeki bir sonraki nörona tek bir mesaj gönderir. Bu hücreler kalın bir kısa dendrit ormanına ve kökleri yerden çekilmiş bir ağaç gibi tek bir uzun dendrite sahiptir. Ama filler öyle değildir. Piramidal hücreleri daha çok birkaç uzun dalı olan uzun bacaklı örümceklere benzer.

Tüm Reklamları Kapat

nsanlarla karşılaştırıldığında, fil beyni daha fazla kortikal alana ve bilgi barındıracak daha az nörona sahiptir. Beyinleri insanlardan üç kat daha büyük olmasına rağmen, ancak korteksleri nöronların yalnızca üçte ikisini içermektedir. Bu, nöronal hücre gövdelerinin ve dendritlerinin fil korteksi oluşurken yayıldığı anlamına gelir.

Korteks, beynin bir çok “yüksek bilişsel işlevler” ve zeka ile ilişkilendirdiğimiz kısmıdır. Fil beyin hücreleri, hareketler için kullanılan beyincik gibi alanlarda yoğunlaşmıştır. Beyincik, beynin Pons kısmındadır ve savunma mekanizmalar ile güvenliği önceleyen beynin bir bölümdür.

Neandertallerin (Mağara adamı) bizden daha büyük beyinleri olduğunu tahmin ediyoruz; 1600 cm3‘lük bir beyin kapasitesine sahiptiler.

Araştırmacıların incelemesine göre, Neandertal beyin maddesi ile şimdiki insan beyin maddeleri incelendiğinde insanın mini beyinleri güzel, pürüzsüz kürelerdi, oysa Neandertal beyinleri daha çok patlamış mısıra benziyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar hala net değil, ama bizi şu noktaya getiriyor:

Beyin yapıları karmaşıktır. Beyin, nöronların ve destek hücrelerin homojen bir kütlesi değildir. Beyin kendisine göre bir yapıya sahiptir; nöronlar, sütunlar ve katmanlar oluşturur, belirli bilgileri göndermek ve almak için belirli yollara sahiptir. Nöronların yapılandırılma ve bağlanma şekli, bilgiyi neyi ve nasıl işlediklerini etkiler.

Farklı hayvanların farklı ihtiyaçları, farklı duyuları ve farklı bedenleri vardır. Beyin tüm bunlarla başa çıkmak için oluşturulmuştur. Bir filin bir yiyeceği alabilmek için hortumunu kontrol etmesi gerekiyor; yoksa bizim gibi iyi notlar almak için matematik problemlerini çözmeye çalışmaz.

Başta da belirtildiği gibi, doğa şaşırtıcı bir yaşam ve beyin çeşitliliğine sahiptir. Tüm hayvanların beyni milyonlarca yıl içinde şekillendirildi. Her organizma, kendi çevresi içinde işlev görmektedir. Dolayısıyla fil beyni, bir filin kesinlikle mükemmel bir şekilde yaşaması için ona yeterlidir. Her canlı kendi hayatının zirvesini yaşamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların hayatta kalma taktikleri ve coğrafi-sosyal zorlukları vardı. Elbette pençelerimiz yoktu; fiziksel olarak en küçük hayvan bile bize zarar verebilirdi. Yine çok büyük ve çok güçlü değildik; ancak…

Ancak, akıllı ve sosyaldik. Diğer ölçümlerin aksine, serebral korteksimiz diğer hayvanlara kıyasla genellikle üstte çıkar. Diğer primatlarla karşılaştırıldığında bile, korteksimiz, büyüklükten çok organizasyon açısından, hayret vericidir. Beynimizin çok fazla yakıta ihtiyacı vardır ve bunun için yemek pişirerek, diğer canlılar üzerindeki üstünlüğümüzü ve onları kullanmaya başladığımız varsaymayı çok mantıklı hale getiriyor.

Filler gerçekten olağanüstü bir hafızaya mı sahiptir?

Filler, motor beceriler ve duyusal girdilerle bağlantılı olarak, beyinciklerinde nöronların neredeyse % 98’ini depolar.

Serebellumun (beyincik) büyüklüğü filin büyüklüğü ile bağlantılıdır; sadece gövdelerinde 100.000 kas lifi vardır.

Bir filin beyninde, beynin yüksek zeka ile bağlantılı bölgesi olan serebral korteks çok sağlam değildir. Bununla birlikte, bazı filler, araçlarla problem çözme ve arkadaşlarını ve ailelerini tanıma yeteneğini göstermiştir.

Kaynaklar

  1. B. Çiftçi. Fil Hafızası – Filler Gerçekten Unutmaz Mı?. (7 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: Kişisel Gelişim | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Bu Sıradan Taş, Neden Turuncu Parlıyor? | Yooperlite Taşının Sırrı!
Bu Sıradan Taş, Neden Turuncu Parlıyor? | Yooperlite Taşının Sırrı!
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Kalbin İçinde Ne Var? Açıp Bakalım!
Kalbin İçinde Ne Var? Açıp Bakalım!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close