Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Üye
5

Felsefi düşünebilme yeteneği kazanmak/geliştirmek için BAŞLANGIÇ olarak hangi kitaplar okunabilir ? veya farklı olarak ne tür etkinlikler yapılabilir?

Felsefi düşünceleri anlamak ( Örneğin " Dostoyevski - Yeraltından Notlar " kitabının birinci bölümünü anlamak) için ne tür uğraşlar yapmak gerekir ?
760 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Bu konuda daha önceYıldız Teknik Üniversitesi Felsefe'de öğretim görevlisi olan, master ve doktorasını da Manchester Üniversitesi'nde yapan Prof. Dr. Niyazi Kahveci'nin tavsiyeleri var. KTV için yaptığı bir dizi programda bir bölümde anlatmıştı. Yaklaşık 16 bölüm var o yüzden hangisinde anlattığını hatırlayamadım ama zaman ayırıp bakabilirsiniz. Linkteki bölüm olabilir veya son bölümlerde.

Hocanın tavsiyesi şu. Önce ilginizi çeken bir konuda bir felsefecinin kitabını alın.

1)Bu kitabı bir kere okuyun

Tüm Reklamları Kapat

2) aynı kitabı elinize bir sözlük alıp terim ve kelimeleri sözlükten tek tek bakarak tekrar okuyun

3) aynı kitabı 3. bir kez bölüm bölüm üzerine düşüne düşüne tekrar okuyun

4) aynı kitabın karşı fikrini veya eleştiri olarak yazılmış kitabı da aynı şekilde okuyun.

Elbetteki bu çok uzun ve zahmetli bir süreç.

Örneğinize gelecek olursak: Internette ufak bir araştırmayla Dostoyevski'nin "Yer Altından Notlar"ı zamanın Rus Felsefecisi Nikolay Çernişevski'ye ve onun felsefi görüşü Narodizm'e tepki olarak yazdığı bilgisine ulaşılabiliyor. Bu yüzden Dostoyevski'nin Yeraltından Notları'nı daha iyi anlamak için Çernişevski'nin "Nasıl yapmalı?" kitabını okumak gerekiyor. Hoş Çernişevski de "Nasıl yapmalı?"yı Ivan Turgenev'in "Babalar ve Oğullar"ınadan etkilenerek yazmış. Yani sizi bekleyen en az 3 kitap var. Kolay gelsin.

439 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Prof Niyazi Kahveci. (27 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close