Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İsimsiz Anonim
Üye 26 Haziran 2024 2 Cevap
6

Felsefi bir iddia bilim ile desteklenebilir mi?

Mesela iddiamı kimya ile destekleyebilir miyim?
880 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 7 Temmuz

Felsefe akıl sevgisi olarak tanımlanması nedeni ile aynı zamanda bilimin de ebesi olarak var sayılır.

Hem temel çıkış noktası olarak soru ve soruya yönelik cevap arayışı hem de hemen hemen her konuyu kendi sorunsalı sayışı felsefe ile bilimi ebeveyn-evlat yapar .

Dolayısıyla Felsefenin sorduğu sorular ile aradığı cevaplar kümesi, bilimin sorduğu sorular ile aradığı cevaplar kümesini de kapsadığından ve tersinden yola çıkarak diyebiliriz ki; Bilim felsefenin her sorusuna cevap olamayabilir fakat bilimin her cevabının felsefede soru olarak ve önceden karşılığı vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Ve yine dolayısıyla, Felsefi her iddia bilimle desteklenmeyebilir ancak bilimle desteklenen her iddianın mutlaka felsefi bir arka planı vardır.

Felsefe akıl yürütme ise bilim bu akıl yürütmenin maddi dayanaklarını ortaya koyma sürecidir. Bilim olgulara dayanır, felsefede olgulara dayanma zorunluluğu yoktur. Yöntemleri farklıdır. Bilim deney, gözlem gibi yöntemlere başvururken felsefe refleksiyon (düşüncenin düşünsel alana yönelmesi, dönmesi) ve saf düşünceye yönelir. Bilim, seçtiği olgu alanını inceler, felsefe ise olayların özü ve kavramların anlamı ile ilgilenir.

Ve evet sonuç olarak Felsefi her iddia, bilimin bugünkü seviyesi, yeterliliği kapsamında ise şimdi, değil ise zamanla mutlaka desteklenebilir, kanıtlanabilir veya çürütülebilir de.

Ancak felsefenin sorduğu bazı sorular vardır ki; bilimin en temel dayanağı ve varlık sebebi olan “yanlışlanabilme ” ve dolayısıyla “doğrulanabilme” ilkesidir ki, bilim “bundan sonrası beni aşar ve işim de değil der”. Örneğin Tanrı var mıdır yok mudur sorusunda en üst seviyede somutlaşan inanç temelli her soru gibi…

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bunun dışındaki sorulara da çoğu felsefe akımı yahut felsefi yaklaşım aynı şeyi , gerek öngördüğü ve hedeflediği toplumsal model gereği, ki her toplumsal modelin, öngörünün dayandığı bir felsefe vardır (kapitalist toplumun dayanağı olan pragmatizm= işbitiricilik felsefesi gibi) , gerekse tıkanan emperyalist sistemlerin soluk borusu olarak sonradan icat edilen “hiçlik felsefesi” gibi, önümüze koyar ve bilimin el atmasına dahi gerek duymadan ve gerektiğinde de bilimi de manipüle ederek yanıtsız bırakır.

Bu felsefi akımların ekseriyeti (çoğunluğu) felsefeyi salt dünyayı ve evreni ve dolayısı ile yaşamı yorumlamakla kendini sınırlar iken kimi felsefi akımlar ise tam tersi ve yukarıda izahı yapılan inanç temelli soruların dahi ; olasılık temelinde ve dayanakları ile (bazen de soruyu soranın beklentilerine denk düşmeyecek şekilde ve cesaretle) , toplumlar tarihi nezdinde ve bilimin öncülüğünde, neden sonuç ilişkisine dayalı cevaplarını verir.

Bu tür felsefi yaklaşımların temel iddiası ve beklentisi: Felsefenin salt yorumlama misyonu ile yetinmeyeceği, yetinmemesi gerektiği, aynı zamanda dünyayı ve evreni değiştirmek için var olduğu düşüncesine dayanır. Ki bunun adı Diyalektik Materyalist felsefedir.

Kaynaklar

  1. Georges Politzer. Felsefenin Temel İlkeleri. ISBN: 9789757399360. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 544.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 27 Haziran 2024

Elbette! Birçok kişi farkında değil (ve çok rağbet gören bir saha da sayılmaz); ama deneysel felsefe diye bir felsefe sahası var. Bu sahada çalışan filozoflar, sadece mantık veya argüman kullanarak (yani a priori yöntemlerle) değil, direkt olarak deneyler yaparak (çoğu zaman anketlerle veri toplayarak) veya var olan empirik veriden yola çıkarak büyük felsefi sorulara cevaplar arıyorlar. Tabii işin içine deney girdiğinde onu bilim sahalarından ayıklamak biraz zor oluyor ama ne gerek var? Bu saçma sapan ayrımlara çok fazla takılmamak lazım. Test edilebilir bir felsefi soruya sahipseniz, tabii ki bilimin akıl almaz gücünden faydalanmalısınız; eğer faydalanmıyorsanız zaten ciddiye alınamazsınız. Kaldı ki bilimi felsefeden ayrı bir şey görmek genel olarak saçma. Bilim, doğa felsefesinin yeni adı.

215 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
39
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close