Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
The Guy
Üye
3

Felsefeyle bilim yapılabilir mi?

512 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Hiç bir bilgi gözlemciden bağımsız değildir. Bunu kuantum fiziği de doğrular. Bu nedenle gözlemci daha doğrusu bilinç zorunlu olarak bilginin tanımında yer alan bir unsurdur. Yani bilinçli gözlemci olmadan bilim diye bir şey var olamaz. Bilim için bilme ve bilme için de size bir bilinç lazım. Biz evrenin ham veri halini algılamıyoruz. Bilincimizin sunduğu gerçekliği yaşıyoruz. Bu nedenle bilim ve felsefe iç içedir. Felsefe yani zihin ve getirdikleri bilgi bakımından belirleyici bir unsurdur. Kuantum fiziği geliştikçe bu durum daha da netleşecektir. Bu nedenle bilim derinde felsefe mutlaka içerir çünkü bilme sürecine bilincin yani zihnin kendisi de zorunlu olarak dahildir. Kısacası bilim zaten ancak zihinle yapılır. Zihnin dahil olduğu her süreçte mutlaka felsefe vardır, var olacaktır. Felsefe ve bilim kesin sınırlarla ayrılmış alanlar bu nedenle değildir ama teknik olarak bu ikisi arasında bir sınır elbette var ancak derine inersek bilim yaparken aslında bu sınırın olmadığını görüyoruz. Sonuçta bizler zihnimizle evreni modelliyoruz. Bu nedenle doğru bir modelleme ile sadece zihin ile bilimsel keşif yapmak mümkündür. Bunun en iyi örneği Einsteinin görelilik teorisini doğru bir zihinsel modelleme yaparak keşfetmesidir.

288 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Felsefe tüm bilimlerin atası (veya ortaya çıkışında baş rol olduğu için anası/babası) denebilir.

Çünkü felsefe soru sorma ve sorgulama işidir. Ancak bilimle alakası yoktur. Ve amaç ilerlemek değildir.

Yani değişik bir açıdan bakarsak, ikisi de uzak zamanda ortak ataya sahiptir ve dnaları benzerlik gösterir. Tıpkı insan ile çıta gibi. Ve bu ortak ata insanın aklı yani doğanın ta kendisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim, birikimsel ilerler. Felsefe ise kümülatiftir.(Yığılma Bilgi vardır.)

Haliyle zihinde oluşan soru işaretlerini gidermek için insanlar deney gözlem, akıl yürütme gibi bilimsel çabalara girebilir. Ama girmeye de bilir. Bildiklerinden başka bir fikre de çıkabilir. Bu doğru veya yanlış.

Yani güneşin doğmasını tanrıya da bağlayabilirsiniz felsefe ile başka bir varlığa da ya da bilimsel çabalara girersiniz. Bu sizin hangi ideolojiyi, fikri benimsediğinize ve nerede, hangi bilgi ile yetindiğiniz ile değişkenlik gösterir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close