Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Marceline 🦇
Marceline 🦇
1,944 UP
Üye
0

Felsefe ruh haline nasıl yansır?

359 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anonimliği Savunuyorum
Felsefeye İlgim Var

Selamlar. Açıkçası sorunuz tam olarak açık değil ve çok farklı biçimlerde yorumlanıp cevaplanabilir o yüzden eğer aradığınız cevabı veremediysem lütfen kusuruma bakmayın, şimdiden özür dilerim:) Sorunuza geri dönecek olursak,

Felsefeyle ilgileniyorum dediğimiz anda çevremizdeki insanlardan belli tepkiler almaya başlarız. Yoldan çıkacağımızı, kafayı yiyeceğimizi, hayattan kopacağımızı söylerler. "Yan okuldan bir kız varmış geçmiş dönemlerde, felsefeyle ilgileniyormuş, intihar etmiş." gibi hikayeleri de sık sık duyarız.

Tüm Reklamları Kapat

Felsefe ontoloji, epistemoloji, din, etik, bilim gibi alt başlıkları olan oldukça geniş bir alandır. Sizin yönelinen alan fark etmeksizin felsefe insanı sorgulamaya ve daha geniş bir pencereden bakmaya iter. Bu da genelde felsefeyi bir fanatiklik olarak görmeden yapan insanların yeni fikirlere daha açık olduğunu söyleyebiliriz.

Deleuze "Felsefe kavramlar oluşturmak, keşfetmek, üretmek sanatıdır" der[1] Düşünce dünyasına bir kavram katabilmek hatta bırakın kavram katmayı günlük hayatta pek bir yeri olmayan kavramları anlayabilmek bile büyük bir önyargısızlık gerektirir. Açık bir görüş gerektirir. Anti- Dogmatiklik gerektirir. Bu niteliklerse insanı genelde daha mütevazi, hoşgörülü biri yapar.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette felsefe herkeste bu etkiyi yaratmaz. Kimileri fanatikleşir, felsefeyi bu olumlu etkisinden çıkartabilir, dogmatikleştirebilir, dinleştirebilir hatta belki bir "takıntı" denebilecek seviyeye çıkartabilir. Tarihte bunun çok güzel ve bilindik bir örneği olarak "Pisagor" ve "Pisagorcular verilebilir. Pisagorcular felsefe ve matematiğe ne kadar katkı bulunmuş olsalar da bir tarikat, cemiyettirler.[2] Aynı zamanda dogmatik bir yapıdadırlar. Rivayete göre Pisagorcu okulun öğretileriyle çelişen irrasyonel sayıların varlığını ileri süren ve bunu savunan Metapontum'lu Hippasos bu yaptığından dolayı öldürülmüştür[3]

Bunların yanı sıra felsefe "hayatın anlamı", "Nasıl yaşamalıyız?" gibi konulara da el atar. Hatta Albert Camus en önemli felsefi sorunun intihar olduğunu ileri sürer.[4] "Yaşam gerçekten yaşanmaya değer mi?" gibi sorular da soran felsefe gerçekten insanları intihara dahi sürükleyebilir gibi duruyor. Bu gibi konular kimi insanları depresif biri haline de getirebiliyor haliyle.

Fakat ben kişisel olarak felsefenin insanın ruh halini daha olumlu ve mutlu yaptığını düşünüyorum. Gaarder felsefe yapmak için gereken tek şeyin hayret etme yeteneği olduğunu söylüyor.[5] Buna katılıyorum. Hayatı seven, gördüğü şeylerden hayret ve mutluluk duyan insanlar felsefe yapar. Felsefe ise insanı bu yönde geliştirir.

Depresif ruh halinin ise belli konulardaki sorulardan çok kişilerin yaşamlarına ve kişiliklerine bağlı olduğunu düşünüyorum. Zira direkt olarak hayatın anlamı gibi konularda iç karartıcı düşünceleri araştıran ve bunları ileri süren filozoflar dahi kendilerince bir yaşama motivasyonu bulabilmiştir. Metaforlar ileri sürmüşlerdir, kavramlar yaratmışlardır.

Umarım sorunuza az da olsa yanıt verebilmiş size bir bakış açısı kazandırabilmişimdir. Esenlikler dilerim:)

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. G. Deleuze. (1993). Felsefe Nedir?. ISBN: 9753630883. Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları. sf: 12.
  2. A. Arslan. (2004). Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi. ISBN: 9756176601. Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. sf: 159.
  3. A. Arslan. (2004). Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi. ISBN: 9756176601. Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. sf: 154.
  4. A. Camus. (2021). Sisifos Söyleni. ISBN: 9789750748684.
  5. J. Gaarder. (2004). Sofie'nin Dünyası. ISBN: 9789758434572. Yayınevi: Pan Yayıncılık.
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close