Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülce Eren
Üye 9 Ağustos 2 Cevap
3

Fazla kitap okumanın insan aklına veya ruhsal sağlığına zararı veya faydası var mıdır, farklı ruh hallerinde bulunmasına sebep olabilir mi? Neden?

Normalden daha fazla kitap okuduğumda ruh sağlığım değişmiş gibi hissediyorum, bazen mutlu bazen daha kötü oluyorum istemsiz gülmeye filan başlıyorum.
333 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 10 Ağustos

Bilgenin Tebessümü…

Her kitap bir dünyadır.

Fazla okumanın (saç dökmek dışında-gülücük) bugüne kadar zararına yönelik tek bir bilimsel veri yoktur. Aksine her kitap bir dünyadır.

Tüm Reklamları Kapat

Her kitap bizim ufkumuzu (bakış açımızı) biraz daha genişleten bir işlev görür. Hele ki farklı (fizikten edebiyata, sanattan felsefeye vb.) disiplinler içerirse; bu bize aynı olay veya olgulara farklı açılardan da bakmayı öğretir ki, herkesin ilgili olay veya olguya yönelik gördüğü fakat bütünü ifade etmeyen (filin kuyruğundan yola çıkarak yılan olarak tanımlanması misali) “kusuru” ortadan kaldırıp bütünlüklü bir bakış açısı kazandırır. Bize bilgeliğin kapısını aralar.

Fakat ne yazık ki aklın egemen olmadığı bir dünyada bilgelik yolu “azap” yoludur. Öyle bir “azap” ki; başta baş edilmesi, sindirilmesi zor fakat içselleştirildikçe bitmeyen ancak hoşnut olunan ve “baş göz üstüne” denilen bir “azap”…

Bu, yozluğun, cehaletin ve körlüğün egemen kılındığı bir dünyada; aklın, bilginin ve görmenin (sanılan) yalnızlığının bir diyeti…

Sanılan diyorum çünkü böylelerinin sandıkları kadar yalnız olmadıklarını, tarihimizin geriye dönük dökümü fazlasıyla ortaya koymaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgimiz arttıkça “azabımızın” artışının nedeni ne?

Yaşam boşluk tanımaz. Dolu bir dirhemlik kap, göreli huzur nedenidir. Dirhem en küçük ölçü birimlerinden biri olarak kapasitemizi, doluluk ise birikimimizi ifade eder. Bir deli için bu yüzde yüze yakındır ve cahil için de öyle…

Ancak ufkumuz genişledikçe, sonsuz bir huninin geniş tarafına doğru yolculuğumuz başlar. Her doldurup bir kapı araladığımızda daha geniş bir alana açılır kapılar…

Kimileri için her yeni kapı korkutucu olup “benden bu kadar” dedirtir iken, kimileri için, Aristo misali: İlerlemiş yaşına ve onca bilgeliğine rağmen “neden okuyorsunuz” diye soran öğrencisine “öğrenmek için “ cevabının ardından gelen “daha ne öğreneceksiniz” içerikli ikinci soruya verdiği “bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğim” cevabında saklı olan bilgelik üzere, asla sonu gelmeyecek bir bilme-öğrenme sürecinin, ardı sıra yorulmak bilmez bir koşuşturmanın eziyetinin peşinen ve zevkle kabulü esastır.

Tıpkı “Samandağ Biberi” gibi. Çift damarlı, dayanılmaz acı ve yedikçe iştah açıp yedirten cinsten. (reklam değildir)

Bilgi böyle bir şeydir. Kimileri taşıyamaz, sırtından atar ve cahil huzuru ile yetinir( cahiller) . Kimileri sırtında taşır taşımsına fakat sürekli yükten şikâyet ederken hep özü (gerçeği) ıskalar (bilginler). Kimileri taşımış gibi görünür fakat ilk fırsatta yükü yanındakine yükler, ihtiyaç duyduğunda kiralık hamaldan aşırıp kullanır (bilgiçler). Kimileri ne taşır ne taşınmasına olanak tanır (Ahmaklar).

Kimileri ise; altında ezilse bile taşır ve bundan hoşnut olur (bilgeler).

Fazla kitap okurken bu basamaklar arasında duygularımızın, “boşuna, anlamsız, pişmanım, eyvah, zaman yok, korkunç, ömür yetmez, ne kadar cahilim, bu nasıl bir eziyet, cehalet mutluluktur” şeklinde gidip gelmesi olağandır.

Bu duygular bizi yönetirse her şey olası. Yönetmeyi öğrenirsek (ki bu önce kendimizi tanımayı, kendimize karşı dürüst olmayı ve biraz cesareti gerektirir) ; “Samandağ Biberi” nin baştaki dayanılmaz acılığına rağmen iştah açıcılığının idrakına varırız. İşte o zaman yüzümüze, bizce olağan başkalarınca tuhaf bir tebessüm konar. Bilgenin Tebessümü… Öylesine olağan, öylesine sıradan ve fakat asla sahip olamayacağımız uyanmadan…

İşte kitap, her tür yol, araç ve yöntem ile uyutmanın egemen kılındığı bir zamanda, uyanmanın en işlevsel aracı hala…Okumaya devam…Umarım sorunuza kısmen de olsa cevap verebilmişimdir..

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yavuz Selim Temiz
Araştırdım. 10 Ağustos

[1]Aksine 30 dakikalık bir kitap okumanın yoga ve meditasyon kadar psikolojik sıkıntılı duyguları azalttığı gözlenmiştir.Kan basıncını,kalp atış hızını düşürmede etkilidir ayrıca.Örneğin roman okuyan kişiler kendilerini o karakterin yerine koyduğu için empati yetenekleri gelişir ve kendilerini başka bir dünyada bulurlar ve biraz olsun sıkıntılarından kaçarlar.Ayrıyeten gerilim arttıkça daha fazla beyin bölgesi aktive olur.Depresyona iyi geldiği saptanmıştır.Her gün matematik problemi ile uğraşan ve kitap okuyan yaşlıların daha fazla bilişsel gelişim gösterdiği bulunmuştur.Yaşlanmadan önce sık sık kitap okumak alzheimer riskini [1][1][1]düşürür.Uyku kalitenizi düzenler.E daha ne olsun :)

Kaynaklar

  1. Alev Leventoğlu. Kitap Okumanın Zihin Sağlığınız Için Faydaları | Prof. Dr. Alev Leventoğlu. Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Alev Leventoğlu | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close