Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
47K UP
Üye 26 Aralık 2021 2 Cevap
1

Fazla kilolu olmak zeka geriliğine sebep olur mu?

1,552 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 16 Temmuz

Çocukluk ve ergenlik dönemindeki düşük zeka, obezite riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bir çalışmada zeka puanında 15 puanlık bir artışın 51 yaşında obezite riskinde %24'lük bir azalmayla ilişkili olduğu bulunmuştur.

Daha zeki çocuklar yetişkin olduklarında daha sağlıklı beslenir ve daha sık egzersiz yaparlar.

Obezitenin bireysel belirleyicilerinden biri çocukluk zekasıdır. Daha az zeki çocukların aşırı kilolu veya obez olma olasılığı, daha zeki çocuklara göre daha yüksektir.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Kanazawa. (2013). Childhood Intelligence And Adult Obesity. Wiley, sf: 434-440. doi: 10.1002/oby.20018. | Arşiv Bağlantısı
  2. D. W. Belsky, et al. (2013). Is Obesity Associated With A Decline In Intelligence Quotient During The First Half Of The Life Course?. American Journal of Epidemiology, sf: 1461-1468. doi: 10.1093/aje/kwt135. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nur Hazal Sulu
Moleküler biyoloji ve Genetik bölümü hazırlık öğrencisiyim. 26 Aralık 2021

Fazla kilolulu, obezite birey sayısı son yıllarda büyük artış gösterdiğinden bilim insanları son yıllarda bu konular hakkında oldukça fazla araştırma yapmaktadırlar. Özellikle genç yaştaki bireyler, çocuklar üzerine çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalardan biraz bahsetmek sorunun cevabına ulaşmana yardımcı olur diye düşünüyorum. Bir deneyde obeziteli 12 çocuğun normal kilolu akranlarıyla bilişsel yetenekleri kıyaslanıyor. Sayı dizisi testi, Raven aşamalı matris, anlamsal sözel akıcılık, D2 dikkat dayanıklılığı ve Wisconsin kart sıralama testi olmak üzere kıyaslanacak 5 test belirleniyor. Hafıza , zeka ve sözel akıcılıkta hiçbir fark gözlenemiyor ancak dikkat dağınıklığı ve kart sıralama testinde obeziteli çocuklar daha az perfonmans gösteriyor. Bu, çocukluk çağı obezitesinin, kayma ve dikkat yeteneklerindeki bilişsel eksiklikleri içerdiğini göstermektedir. Yani obezite zeka geriliği değil ama dikkat dağınıklı sorunu artıyor. Dikkat gerektiren işlerde daha başarısız birey haline dönüşüyorlar.

Fakat başka bir makaleye göre,

Obez katılımcıların, aynı yaştaki normal kilolu akranlarına kıyasla önemli ölçüde daha düşük performans göstermesiyle, yüksek BMI ( yüksek vucüt kütle endeksi) ve sıvı zekası arasında ters bir ilişki gözlemlenmiş. Yapısal eşitlik modelleme sonuçları, obezitenin biliş üzerindeki olumsuz etkisi ile tutarlı. Bu çalışmanın sonuçları, genel bilişsel yeteneğin azalmasının obezite ile ilişkili olduğu hipotezini desteklemektedir sonucunu paylaşmış.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir deneyde de hafif derecede obeziteli çocuklarda bilişsel yeteneğinin normal kilolu çocuklardan hiçbir farkının olmadığının ancak ağır obeziteli çocukların bilşsel yeteneklerinde performans düşüşü olduğunu gözlemlemişler.

Bu deneylere göre, obezite direkt olarak zeka gerileğine sebep oluyor diyemeyiz ancak kişinin bilişsel performansında düşüşe etkili olduğunu , çocuklarda dikkat gerektiren yeteneklerde gerilemelere sebep olduğunu görebiliyoruz.

268 görüntülenme

Kaynaklar

  1. RenátaCserjésia, et al. Is There Any Relationship Between Obesity And Mental Flexibility In Children?. (26 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2021. Alındığı Yer: ScienceDirect | Arşiv Bağlantısı
  2. E. C. Spyridaki, et al. The Association Between Obesity And Fluid Intelligence Impairment Is Mediated By Chronic Low-Grade Inflammation. (26 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2021. Alındığı Yer: Cambrige University Press | Arşiv Bağlantısı
  3. Li X.. A Study Of Intelligence And Personality In Children With Simple Obesity.. (26 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2021. Alındığı Yer: Europe PMC | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close