Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Elanur Çetin
Elanur Çetin
1,203 UP
Üye
1

Fakirlik gerçekten genetik olabilir mi?

Fakirlik atalarımızdan bize ve bizden torunlarımıza aktarılan bir genetik olgu olabilir mi? Doğuştan zengin olmayanlar daima fakir olmaya mahkum mu? Sonradan zengin olmak ilizyondan mı ibaret?
832 görüntülenme
Fakirlik gerçekten genetik olabilir mi?
Fakirlik gerçekten genetik olabilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kağan Kağan
Siyaset Bilimci, Ekonomist

Öncelikle arkadaşın kıyas yoluyla verdiği örnekler hatalı. Sabancı Holding'in gelir tablosu kalemlerini incelediğimizde vergi öncesi kârının içerisinde "Olağan dışı Gelir ve Kâr" kaleminde belli bir payı olduğunu görüyoruz. Kaldı ki hemen hemen bütün şirketlerin olağan dışı kâr kaleminde belli bir payı vardır. Yalnızca olağan dışı da değil olağan ancak işletmelerin esas faaliyetleri içerisinde olmayan hususlarda da belli bir kâr oranına sahip olduğunu hatta çoğu zaman bu oranın esas faaliyetlerinden elde ettiği kârdan daha yüksek olduğunu görüyoruz. Yan faaliyetler ile kazanç sağlama girişimleri bu kadar yaygın olmasaydı zaten Türk Muhasebe Standartları gereği kullanılan 642 Faiz Gelirleri, 645 Menkul Kıymetler Satış Kârları hesap kalemleri var olmazdı. Yani şirketler dövizle, borsayla, vadeli mevduat hesaplarıyla kendilerine gelir sağlıyorlar.

Borsa, vadeli mevduat hesapları vb kazanç girişimlerinin küçük girişimcileri ilgilendiren kısmına girersek kısa vadede günü kurtaran ancak uzun vadede büyük oranda bulunduğu ülkenin para biriminin döviz karşısındaki değeri ve enflasyon oranı önemli olacaktır. Türkiye gibi enflasyon oranı çok yüksek bir ülkede paranızı nereye yatırırsanız yatırın günden güne erimeye ve sizi fakirleştirmeye devam ediyor. Ancak güçlü ekonomiye sahip ABD gibi bir ülkeyi inceleyecek olursak; ekonomiseki dalgalanmanın çok çok daha az olduğu bir ülkede küçük girişimci büyük zıplama tahtalarına erişebiliyor. Bu da "Amerikan Rüyası" kavramını yaratıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sözün özü, istikrarlı bir ekonomide yalnızca borsa vb. faaliyetleriyle zengin olmak mümkün ama oldukça zor. Ancak bu sermaye birikimini değerlendirecek bir girişim sahası bulursanız ve biraz da şansınız yaver giderse gelir düzeyinizi bir hayli arttırabilirsiniz. Bu zenginliği arttırarak devam ettirebilecek şekilde bir aile düzeni kurmanız da tamamen sizin aile algınız ve evinizi yönetebilme kapasitenizle alâkalı.[1]

Kaynaklar

  1. dergipark.org.tr. Dergipark | 404 - Sayfa Bulunamadı. Alındığı Tarih: 20 Eylül 2022. Alındığı Yer: dergipark.org.tr | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close