Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Osman Mert Gülener
Üye
0

Fabrikalarda ki Robotlaşmaya Üst Sınır Getirilmeli mi Yoksa Getirilmemeli mi?

3,653 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Getirilemez..!

Gelişme, hele ki biz zeki varlıklar için kaçınılmaz ve engellenemez bir gerçeklik. Öyle olmasa idi evren ve evrim nazarında daha dünün bebeği olan türümüz bu kadar kısa sürede krallığını ilan edemezdi.

Bugün fabrikalarda robotlaşmaya üst sınır getirmek; Sümer taş ustalarının işsiz kalmaması adına ahşap tekerleğe geçmeyi yasaklamak, Osmanlı hattatlarının çıkarı zedelenmesin diye matbaayı yasaklamak gibidir.

Tüm Reklamları Kapat

İlki olmamıştır diye tahmin ediyoruz ve bu sayede bu alanda bunca gelişme olmuş. Bugün tekerleğin ilkel adı da modern adı da aslında çarktır ve bütün teknolojimizi buna borçluyuz. İkincisi ne yazık ki olmuştur ve Osmanlıyı tarih sahnesinden silecek bir süreci başlatmıştır.

Bugün geriye dönük olarak yukarıda verdiğimiz örnekleri düşündüğümüzde yasaklamanın ne denli abes ve yıkıcı olabildiğini düşündüğümüzde aslında robotlaşma ile ilgili kaygı içerikli yaklaşımların da zamanla aynı abeslikte değerlendirilebileceğini kestirmek zor olmasa gerek.

Kaldı ki kimine göre uzay kimine göre bilişim kimine göre bilgi çağında ve öte gezegen ve galaksilere seyahatin (zorunlu ve gönüllü olarak) ciddi ciddi alt yapısının inşa edildiği çağımızda, robotların olmazsa olmaz olarak hayatımızın her alanında ve artan oranda yer alması kaçınılmaz görünüyor.

Tedirgin olmamak lazım. Taş teker yerine ahşap teker ve sonrası diğer tercihler hiç de kıyameti kopartmamıştır. Hattalar, zamanında matbaaya yönelik her ne kadar başımıza taş yağacak demiş olsa da, gerçekleşen şey tam aksidir. Ufkumuz genişlemiş ve vücudumuzun oluşturduğu dahili taşlardan bile kurtulma yolunu açmıştır. ( Bilim sayesinde böbrek, safra kesesi vb. taşlar ve espri olarak tabi).

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca ve belki de en önemli avantajımız her yeniye en hızlı uyum sağlayabilme kapasitemizdir. Bunu tarihimiz boyunca hep kanıtladık. İleride de farklı olması için hiçbir neden göremiyorum. Neticede biz insanlar sadece teknolojik olarak değil aynı zamanda buna uyumu dayatan akıl, iyiye, doğruya ve güzele hizmeti dayatan ahlak ve hepsinin toplamı olan, doğayla barışık bir biz olgusuna hizmet edecek olan kültürel olarak da gelişiyoruz.

Bu yaklaşım fazlasıyla iyimser bulunabilir, başka şansımız mı var!

539 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Akbulut
Can Akbulut
62K UP
Yorumlama & Kişisel Görüş

Bence getirilmemelidir. Robotlar ve makineler insan gücünü azaltıyor. Fabrika işçileri, her şey tamamen robotlar tarafından yapılsa ve çalışanlar sadece makineleri yönetse ne kadar mutlu olurlar anlatamam.

Bu demek değil ki işçiler işsiz kalacak. Sadece insanların fiziksel gücü azalacak.

Buradan sonra konu “Makineler işsizliğe neden olur mu?” sorusu merkezinde olacağı ve bu konuda bilgisiz olduğum için bir şey yazmıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

415 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close