Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Ezber zararlı mı değil mi?

3,885 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

Yararları : Bazı eğitimciler ezber ve anlayarak öğrenmenin birbirinden farklı olduğunu bunları karıştırmamak gerektiğini belirtmektedir. Alain Lieury’e göre insan beyni önemli bilgilerin bazılarını kaydeder. Beynimize her şeyi ezberletmek çok zordur. Bu nedenle eğitimde ezber iyi değerlendirilmeli, isimler, listeler, tarihler, formüller, tablolar ve sınıflamalar öğrenirken kullanılmalıdır. Ancak diğer bilgileri öğrenme sürecinde anlamaya ağırlık verilmeli ve anlamlı belleğe hitap edilmelidir. Bu tür uygulama en idealdir. Ezberin etkili olması için bazı teknikler kullanılmalıdır. Bunların başında tekrar etme gelmektedir. Metinler yüksek sesle okunmalı ve tekrarlanmalıdır. Bu durum bilgileri zihne daha kolay kaydetmeyi sağlamaktadır. Bununla birlikte görsel öğrenenler için bilgi şemalarını kullanmak etkilidir. Renklerden de yararlanmak gerekir. Satırları çizme, belirli yerleri işaretleme vb. teknikler daha kolay ezberlemeyi sağlamaktadır.

Zararları: Ezberin zararlarına ilişkin öne sürülen bazı iddialar ise şöyledir. Bu görüşlere göre öğrencinin ezberlemek için sürekli olarak metinleri tekrarlayarak okuması, bütün dikkatini ezberlemeye vermesi giderek metnin anlamından uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bu yöntem zamanla alışkanlık haline gelmekte, öğrenci metindeki bilgileri hiç anlamadan, düşünmeden, sorgulamadan ve incelemeden kabul etmeye başlamaktadır. Oysa bilgiyi anlamadan, düşünmeden, sorgulamadan zihne yerleştirme işlemi en alt düzey öğrenmedir. Bu bilgilerin bir süre sonra unutulması kaçınılmazdır. Ayrıca bu uygulama zihinsel tembelliğe neden olmakta, öğrenciyi yetişkin çağda karşılaşacağı sorunlara hazırlama ve çözmeden uzak kalmaktadır. Ezbere alışan öğrencilerin çoğunun tahmin, gelecek planları ve stratejileri işe yaramamaktadır. Zihinsel ve fiziksel tembellik iş, aile, sosyal yaşam gibi bütün yönleri olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan ezberlenen bilgilerin genellikle sözel ve yüzeysel olması öğrencinin zihnini tek yönlü etkilemekte ve sınırlı bir etki bırakmaktadır. Böylece ezberleme sonrası zihinsel bir değişim ve gelişim gerçekleşmemektedir. Bazılarına göre ezber bir “zihinsel soykırım” olmaktadır. Gelecek nesillerin gelişimini engellemektedir.

Bu makalede de görüldüğü üzere "ezber" sistemine kesin bir şekilde zararlı veya yararlı demek biraz yanlış olur. Nitekim bazı konularda bilgilerin anlaşılması için doğal olarak ezbere gereksinim duyuluyor belli kalıpları ezberlemek gerekiyor. Ezber yapmak ve tabii bilgileri düzenli bir şekilde tekrar etmek çok önemli. Yeterki ezber yaparken neyi ezberlediğinizi untmamanız. (ezberlediğiniz bilgiyi anlamayı, kafanızda yoğurmayı unutmamanız) :)

Tüm Reklamları Kapat

576 görüntülenme

Kaynaklar

  1. F. Güneş. -. (10 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close