Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Evrimsel süreçte tamamıyle gizlenmek üzerine olan mükemmelleşmiş bir canlı olabilir mi?

Bu canlı o kadar iyi evrimleşmiş ki her türlü ortamda kamufle olabilir hemde yarasalar ve yılanlar için sessiz ve ısı yaymayacak şekilde evrilmiş olabilir mi ?Böyle bir canlı olursa eğer, bizim bunu keşfedebilme ihtimalimiz olmaz mı ? Teşekkürler
133 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Evrimci

Tamamen gizlenmek üzerine evrimleşmiş bir canlı olabilir mi? Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Evrim, canlıların çevrelerine uyum sağlamalarını sağlayan doğal bir süreçtir. Bu süreçte, bazı canlılar avcılardan veya rekabetten kaçınmak için gizlenme yetenekleri geliştirmişlerdir. Örneğin, ağaçkakanlar, ağaç kabuklarına benzer renkleriyle gizlenirler. Bazı böcekler ve kurbağalar da yapraklara veya çiçeklere benzeyerek kamufle olurlar. Bazı hayvanlar da hareketlerini veya seslerini değiştirerek gizlenirler. Örneğin, baykuşlar sessizce uçarlar ve yarasaların veya yılanların algılayamayacağı frekansta ses çıkarırlar.

Ancak, tamamen gizlenmek üzerine evrimleşmiş bir canlı olması için, bu canlının hiçbir zaman başka bir canlı tarafından fark edilmemesi gerektiği anlamına gelir. Bu da çok zor bir durumdur. Çünkü evrimde mükemmellik diye bir şey yoktur. Evrimde sadece iyi yeterlidir. Yani, bir canlının gizlenmesi onun hayatta kalmasına ve üremesine yeterliyse, daha fazla gizlenmeye ihtiyacı yoktur. Ayrıca, gizlenme yeteneği de bazı maliyetlere sahiptir. Örneğin, gizlenmek için renk değiştiren bir hayvanın enerji harcaması veya vücut ısısı değişmesi gerekebilir. Bu da onun başka alanlarda dezavantajlı olmasına neden olabilir.

Bu nedenle, tamamen gizlenmek üzerine evrimleşmiş bir canlı olması çok düşük bir ihtimaldir. Ancak, gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroorganizmalar gibi bazı canlılar vardır ki bunlar da bize gizli kalmış gibi görünebilirler. Mikroorganizmaların çoğu zararsızdır ve hayatımızın bir parçasıdır. Ancak bazıları hastalıklara neden olabilir veya yiyecekleri bozabilir. Bu canlıları mikroskop gibi aletlerle görebilir ve inceleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer böyle bir canlı olsaydı, bizim bunu keşfedebilme ihtimalimiz olmaz mı? Bu sorunun cevabı da net değildir. Belki de böyle bir canlı vardır ama biz henüz fark etmedik. Belki de bu canlı çok uzak veya ulaşılmaz bir yerde yaşıyordur. Belki de bu canlı çok nadirdir veya çok hızlı hareket ediyordur. Belki de bu canlı bizim algımızın dışında bir boyutta yaşıyordur. Bu soruların cevaplarını bilmiyoruz ama bilim insanları doğayı keşfetmeye devam ettikçe yeni canlılar buluyorlar. Belki de bir gün böyle bir canlıya rastlayabiliriz. Ama şimdilik böyle bir canlının var olduğunu söylemek için yeterli kanıt yoktur.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close