Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fatih Özdemir
Üye
4

Evrimsel süreçte beynimizin kendisini kafatasımız gibi neredeyse mutlak bir izolasyona ve karanlığa hapsetmesinin temel nedeni ne olabilir?

Değerli bilimseverler bu soruyu cevaplama nezaketi gösterirseniz lütfen kaynak göstermeyin çünkü bu platformdaki hemen herkesin eğitsel formasyonu ve bilimsel akümülasyonu standartların oldukça üstünde. Sadece sezgileriniz size neler söylüyor onu merak ediyorum; şimdiden teşekkür ederim.
608 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gülhicret Sever
beynim var

Beynin önemini düşününce kendine ayırdığı makam zaten pek abartı gelmiyor fakat sorunuzdan sonra bi daha düşününce evet gerçekten de beyin her anlamda sırtını sağlama almış görünüyor..

Beynin aktif kullanılan ve siper için gönüllü olmaya elverişli kollar-eller ile görece geniş ve sağlam omuzlar arasına yerleşmesi burada da kendine biraz rahat biraz güvenilir kemikler arasında bi mekan seçmesi… (kafa tahtı??)

“Hepsi beynin bi parçası!” Aslında bütün vücut beynin isteklerini yerine getirmek için evrimleşen et ve kemik parçaları olabilir mi? Bu da başka bi sorunun konusu olsun.

Tüm Reklamları Kapat

Beynin vücudun diğer bütün organlarına da gönderdiği direktifler ile de kendini korumak için önlemler aldığı aşikar örneğin kan şekeri düşünce beynin baygınlık tepkisi ya da uzanma isteği ile vücudu yatay pozisyona getirmesi ile diğer durumlarda gösterdiği tepkiler genel olarak düşünülünce beyin vücudu korumaya çalışıp bununla da dolaylı olarak kendini koruduğunu fark edebiliriz. Kazan kazan ilişkisi olarak mı görmemiz gerekiyor yoksa sadece kazan mı? Bana sorarsanız beynin bütün vücudu daha iyi koruması için korunmaya ihtiyacı vardı.

Karanlık olmasına gelince bunun onun için bi önemi yok çünkü renkleri algılayan göz zaten dışarda içeriye bi ampül yapması da beynin işine gelmez.

Zaten bildiğimiz gibi beyin gereksiz hiç bir şeye gerek duymaz.

(Kaynak yok açıklama kısmına yazdıklarınız çok şık olduğu için yazmak istedim bilimli günler)

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

İnsan beyninin kendini kafatasının içindeki karanlığa ve izolasyona hapsetmesi ilk bakışta bir paradoks gibi görünebilir. Ancak bu evrimin bize bahşettiği en büyük armağanlardan biridir.

Bence beyin evrenin en karmaşık yapısıdır. Bu yapının hassasiyeti düşünüldüğünde onu en ufak bir hasardan bile koruyacak bir kalkanın gerekliliği ortadadır. Kafatası işte bu kalkanı sağlar. Beynimizi darbelerden, sıcaklık değişimlerinden ve diğer dış etkenlerden koruyarak onun kesintisiz çalışmasını garanti altına alır.

Karanlık ise, beynin odaklanmasını ve verimliliğini artırır. Dış dünyadan gelen ışık ve diğer uyaranlar beynin dikkatini dağıtabilir ve işlevselliğini bozabilir. Kafatasının içindeki karanlık ortam beynin kendi iç dünyasına odaklanmasını ve karmaşık düşünce süreçlerini sürdürmesini kolaylaştırır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu izolasyon aynı zamanda beynin dış dünyayı algılama ve yorumlama biçimini de şekillendirir. Gözlerimiz, kulaklarımız ve diğer duyu organlarımız dış dünyadan gelen bilgileri toplar ve beyne iletir. Beyin ise bu bilgileri işleyerek kendi gerçeklik algısını oluşturur. Bu süreçte kafatasının içindeki izolasyon beynin dış dünyadan gelen ham verileri filtrelemesine ve anlamlı bir bütün haline getirmesine olanak tanır.

Belki de bazıları için sürekli telefon ekranına bakmak, kendi kafataslarının içinde yarattıkları sanal bir karanlık ve izolasyondan kaçmanın bir yoludur. Ne de olsa gerçek dünyayla yüzleşmek sanal dünyanın sunduğu basit dikkat dağıtıcı unsurlardan çok daha zor olabilir.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close