Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Funny Science
Üye
2

Evrimsel psikoloji, insan davranışlarının evrimsel kökenlerini nasıl açıklar ve bu açıklamalar ne kadar geçerlidir?

121 görüntülenme
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
78K UP
psikoloji öğrencisi

Evrimsel psikoloji fizyolojik düzeyde meydana gelen seçilim baskılarının ve adaptasyonların aynısını psikolojiye uyarlar. Adaptasyonlar evrimsel psikolojide başat olsa da yeniden yorumlanmış adaptasyonlar, yan ürünler ve rastgele varyasyonlar da kuramda önemli yer tutar. Teoriler oluşturulurken çok fazla yöntem uygulanır. Örneğin: kültürel arası araştırmalar, genetik araştırmalar, günümüzdeki avcı-toplayıcı toplumlardan bilgi almak, bazı primat türlerinin davranışsal ve zihinsel süreçlerini incelemek, fosilleri incelemek, matematiksel modeller, anketler, deneyler, dolaylı gözlemler ve daha birçok araştırma yöntemi evrimsel psikolojide kullanılır. Her yöntemin avantajı ve sınırlılıkları olduğu unutulmamalıdır. Evrimsel psikolojinin kurama yöneltilen çok fazla eleştiriyi ve sınırlılıkları bünyesinde barındırır. Örneğin her ne kadar kafatası fosilleşse de beyin bir kemik gibi fosilleşmez bu yüzden tarih boyunca beyin yapılarının ne düzeyde farklılaştığı sorusu muamma olarak kalır. Bir diğer sınırlılık insan zihinlerinin karşılaştığı seçilim baskılarının ne olduğunu asla tam olarak bilemeyeceğimizden kaynaklanır. Bu iki sınırlılık evrimsel psikolojinin öne sürdüğü hipotezlerin test edilebilirliğini düşürür. Ayrıca evrimsel psikolojide öne sürülen bir zihinsel mekanizmanın ortaya çıkış nedenine ilişkin bir argümanın oldukça fazla alternatif argümanı olabilir veya bu argümanlar geçerliliğini kaybettiğinde yerine alternatif argümanlardan biri kolaylıkla getirebilir. Evrimsel psikoloji, insan davranışını ve zihinsel süreçlerini anlamada geçerliliği yüksek teoriler üretmiş olmasının yanı sıra oldukça spekülatif teorileri de bünyesinde barındırır. [1]

Kaynaklar

  1. Burcu TEKEŞ, et al. (2023). Evrimsel Psikoloji. Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close