Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evren Cemil Çayırlı
Üye 1 ay önce 1 Cevap
3

Evrimsel Biyoloji ile Evrimsel Biyopolitika arasındaki ilişki nedir?

Örneğin 172 Ülkede Amerikan Askerlerinin Bulunması.
406 görüntülenme
Evrimsel Biyoloji ile Evrimsel Biyopolitika arasındaki ilişki nedir?
Evrimsel Biyoloji ile Evrimsel Biyopolitika arasındaki ilişki nedir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Muazzam Bir Soru! (Videosu olmalı)

Evrimsel biyoloji; tüm insan temelli süreçlerden bağımsız olarak ( etkilenir notu ile) ve milyonlarca yıldır akışı üzere ( Ki türümüzün varlığı bir metrelik uzunlukta son çentik bile değil iken) bir tane genel amentü ve üç tanede türümüze özgü norm ihdas eder. (Bildiğim kadarıyla)

Amentü uyumdur. Özeti de şudur: Orman kanunları, koşullar da buna uygun olduğu müddetçe geçerlidir. Ancak koşullar değiştikçe ki değişim süreklidir, bu koşullara adapte olabilecek kadar esnek olabilenlerle devam eder, ormana ve kanunlarına güvenerek direnç gösterenleri de emekli ederim.

Tüm Reklamları Kapat

Türümüze özgü ihdas ettiği üç normdan ilki genetik kodun “devam” dedirten bencil yapısı. Der ki: Ne edersen et hayatta kal.

İkincisi ise yedek sigortadır ve der ki. Hayatta kalamazsan bile beni ( gen olarak) hayatta tut, yani üreyerek aktar.

Üçüncüsü ve belki de en önemlisi der ki: Her ne kadar seni bencil olarak donattı isem de, sen bana bakma. Eğer ilk iki normun hayat bulabilmesinin koşulu “ortaklaşmayı şart koşuyorsa”, sana akıl verdim kullansana…

İşte buna bugün toplum diyoruz ve bizi evrimin tepesine bu denli kısa sürede ve bir metrenin son çentiğinde taşıyan şey bu.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel biyoloji açısından benim bilgim bununla sınırlı, affola.

Biyo-politika açısından da aslında durum çok farklı bir kulvarda seyretmiyor.

Burada da temel özne uyumdur ve der ki: Sen politik bir hayvansın. Yani bilinçli emeği var edensin. Bu senin zorunlu varoluşunun anahtarı ki ihtiyaç duyduğun her şeyin üretimini şart koşar ve adı da ekonomidir. Ve ekler: Bunu var etmenin tek yolu kollektif iradedir. Çünkü hiçbir insan tek başına sınırsız olan ihtiyaçlarının üstesinden gelemez. Bu yüzden de hemcinsleri ile uyumlu olarak bu süreci inşa etmek zorundadır.

Üretimin kendisinin, ihtiyaç temelli oluşu ve türün ortaklaşa emeği ile uyumlu olma zorunluluğu, politik hayvan olmanın ikinci koşulunu dayatır. O da , türün her bireyinin ihtiyacından kaynaklı olması sebebi ile, bölüşümün de ortaklaşalığını yani uyumlu bölüşümünü dayatır.

Buna, ortaklaşa üretilenin nasıl bölüşüleceğinin kararının verilme süreçleri anlamında politika adı verilir.

Türümüzün inşa ettiği-etmek zorunda olduğu toplum, çok uzunca bir süre böyle seyretmiş ve bu topluma ilkel komünal toplum adı verilmiştir.

Ancak ne zaman ki yerleşik yaşama geçilir ve üretim araçları üzerinden özel mülkiyet türer, işte o zaman bu denge bozulur ve insanın özünü yitirdiği, kendine yabancılaştığı, sınıflı toplumlara giden yol olarak ve vesilesi ile birbirine ve doğaya düşmanlaştığı, yani özetle bindiği dalı kestiği bir saat işlemeye başlar.

Bu süreç, sırasıyla önce köleci, sonra feodal ve en son içinde bulunduğumuz kapitalist toplum ile zirve yapar. Bugün bunun jandarmalığını ABD ve en üst aşama olarak EMPERYALİZM adı ile yapmaktadır. Hem de bir avuç burjuvazinin huzuru, karşılığında milyarlarca emekçinin acı, kan ve gözyaşı pahasına.

İşte o üstler ve askerler, mazlum halkların olası “artık yeter” demesine yönelik bir gözdağı, sopa ve düzenin sorunsuz devamının garantisi içindir. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Michael Tomasello. (2019). Neden Ortaklıklar Kurarız. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 134.
  2. Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
  3. V.İ. LENİN. (1989). Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 155.
  4. Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
  5. John Pilger. (2003). Dünyanın Yeni Efendileri. Yayınevi: Timaş Yayınları. sf: 216.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close