Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hasan Kara
Üye
0

Evrimle, ilk canlının insan (ya da X'in Y) olabilmesi için gereken asgari/azami sürenin bir formülü var mıdır? Formülü yoksa olabilir mi?

Sorunun amacı, ''ilk canlının insana (veya insan gözünün şu anki haline) dönüşmesi için daha fazla süre gerekirdi.'' şeklindeki hayali argümana ilişkindir. Bu argüman şu an savunulabilir ya da çökertilebilir durumda mıdır? ''Evet tabii ki bu süre evrime yetti''nin kanıtı var mıdır?(Evrimin diğer kanıtları bu soruda önemsizdir.)
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorunuzdaki gibi, bilimsel gerçeklere çeşitli itirazlar üreten kişilerin genellikle üzerine itiraz geliştirdikleri olguları tam olarak kavrayamadıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Size şöyle farklı bir cevap vereceğim ve bir bakış açısı sunmaya çalışacağım.

1'den 10'a kadar olan sayıları bana küçük, orta, büyük olarak sınıflamanızı istesem muhtemelen 1,2,3 küçük, 4,5,6,7 orta, 8,9,10 büyük gibi bir gruplama yaparsınız. Bu gruplamada, dikkat ederseniz, 3 ve4 arasında 1 birim fark var iken ve bu sayılar ayrı gruplarda yer alırken, 4 ve 7 aynı grupta olmasına rağmen aralarında 3 birim uzaklık var. Bu durum, sayısız kişi için bir itiraz noktası teşkil eder. "Gruplama yanlış" derler. Ama madem bu sayı dizisini gruplamak zorundasınız, çizgileri de bir yerlerden çekmek durumundasınız.

Tüm Reklamları Kapat

İşte insan ve tüm türlere verilen isimler böyle. "İnsan" dediğimiz tür, biz günümüzde bilimsel olarak belirli (en azından kendisini ve içinde yaşadığı dünyayı ve evreni sorgulama yeterliliğinde) bir gelişmişlikte bir medeniyet olarak bugünün penceresinden canlılığın tarihini, gelişimini ve evrimini inceliyor ve bugünkü konumumuzdan bir şeylere isim veriyoruz. 2 milyon yıl önce homo erektus iken bu yeterliliğe erişseydik ve kendimize "insan" deseydik, homo sapiens'e ne diyecektik? Yani "insan" ya da "göz" ya da "iskelet" dediğimiz tür, organ, doku, yapı isimlendirmeleri, benzetim yaptığım sayıları gruplaştırma çabasının birer üyesi gibi. Hiç bir zaman sabit değiller aslında. Bizler de, bugün yaptığımız bilimsel araştırmalarla bulup keşfettiklerimize isimler veriyoruz. İskelet ya da göz dediğimiz şey, 1'den 10'a kadar var olan sayılardan bir tanesi. Önemli olan 1'den 10'a kadar, hatta sonsuza kadar süregiden sayıların var olduğu.

Evrimin diğer kanıtları önemli değil demişsiniz, onlardan bahsetmeyeceğim ama evrim bir gerçek ve gerçekten çok fazla kanıt var bunun üzerine. "Gözün evrimi için daha fazla süre gerekirdi" gibi bir hipotez tamamen belirsiz çünkü evrimin temel dinamiği olan doğal seçilime neden olan çevre şartlarının değişmesi, geçmişte canlıları nasıl bir seçilime zorladı bilinemez. Hangi canlının hangi hızla evrim geçireceğinin ne bir hızı yoktur çünkü bu durum, doğanın, o canlıyı nasıl bir doğal seçilime zorladığı ile ilgili bir şey. Şak diye dünyaya bir göktaşı düşer, atmosferimizi toz kaplar, yeryüzüne güneş ışığı ulaşamaz ve 100 yılda dünyada tek bir hayvan, bitki kalmaz, sadece böcekler, solucanlar, örümcekler kalır. Onlar tüm doğal düşmanlarından kurtulup birkaç nesilde dünyaya hâkim olurlar. Hadi buyurun. Ne oldu? Milyonlarca yıldır dünyada ve besin zincirinde altlarda olan böcekler kral oldu ve dünya onların oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim, direk olarak değişen çevre şartlarına bağlı olduğu ve geçmişte hangi canlının nasıl bir "değişen çevre şartlarının zorlamasına" maruz kaldığı tam olarak bilinemeyeceği için bu değişim, gelişim ve evrim sürecini ancak evrimin bıraktığı izler ile tespit edebiliriz. Bahsettiğiniz "bu kadar zamanda olamazdı" hipotezini okumayı çok isterdim, bunu iddia eden neye dayanarak bunu iddia etmiş çok merak ettim ama evrim üzerine yapılan binlerce çalışma, birbiri ile tamamen uyum içerisinde. Ortada bir çatlak, bir şüphe yok. Hiç olmadı. O nedenle evrimin hızının ne olup ne olamayacağını bize gösteren kanıtlar dışında başka bir iddia pek ikna edici durmuyor.

Buna göre "bu süre evrime yetti"nin kanıtı var. Yüz yıllık çalışma bulunan sayısız fosil, toprak, kayaç, mineral örnekleri. Ve bunların hep belirli bir düzen ile karşımıza gelmesi.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close