Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Evrimin varlığını kabul etmeme rağmen beynim çevresel faktöre bağlı evrimsel gelişimin kalıtsal yapısına inanmıyor?

Bir çok videomuzda evrimin bazı çevresel faktörlere bağlı olduğunu duydum. Fakat bu faktörlerin insan vücudunu etkilerken üreme hücrelerinin DNA yapılarına nasıl etki ettiğini anlayamıyorum. Bin yıllarca Afrikadan çıkıp Rusyaya kadar giden siyah tenlilerin ten renklerindeki ton farkı nasıl oluyor da kalıtsal yapıya işleniyor?
270 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Evrim Ağacı'na arada bir uğrayan üye

Mutasyon[2] ve seçilim[1] sebebiyle.

DNA zinciri kopyalanırken belirli bir hata payı vardır. Bu hatalara mutasyon denir. Bu hatalar sonucu oluşan değişimler yeni bireye yeni özellikler ekleyebilir. Tabi bu hataların üreme hücrelerinde veyahut üreme hücrelerini etkileyecek hücrelerde meydana gelmesi lazım. Bu mutasyonlar bireyin üremesini engelleyecek cinsten değilse(ölümüne, kısır kalmasına, diğer bireylerden geri kalmasına, dışlanmasına vs. sebep olmazsa) yeni genler o topluluğun gen havuzuna eklenmiş olur. Bu sayede tek bir adada izole kalmış gruplarda bile belirli ölçüde gen çeşitliliği olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Seçilim işte burada devreye girip çevreye uyumu sağlıyor. Bir topluluğun her bireyi eşit sayıda üreyemez. Bu yüzden ortak genlerin dışında kalan genlerde eşit sayıda kopyalanmamış olur. Kimler daha fazla ürer? Bunu belirleyen faktörlerden birisi ve en önemlisi çevreye uyum. Bu sürece doğal seçilim deniliyor. İster istemez her yeni nesil bir elekten geçer. Bu sayede bu topluluk giderek değişen çevreye daha uygun genetik özelliklere sahip olur. Kısa vadede şansa bağlı olarak çevreye uyumda kötü olanlar bir şekilde uyumlu bireylerden daha fazla üreyebilir ama uzun vadede bu topluluğun gen havuzu çevreye uyumlu genlerin artması yönünde doğru sürüklenir[4]

Ya da topluluğumuz değişen çevre şartlarına uyum sağlamayı başaramaz ve soyları tükenir. Geriye şanslılarsa bir kaç tane fosili kalır. Tüm canlı türlerinin tahminen %99'undan fazlasının soyunun tükendiği gibi.[3]

132 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. Evolution - The Science Of Evolution. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. Encyclopedia Britannica. Evolution - Gene Mutations. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Termination Of A Kind Of Organism Or Of A Group Of Species In A Population Or Globally Over Certain Period Of Time. (17 Nisan 2002). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  4. Encyclopedia Britannica. Evolution - Genetic Drift. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close