Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Leba
Enes Leba
2,364 UP
Üye
1

Evrimin temel mantığı güçlü olanlar hayatta kalır ve zayıf olanlar elenir ise, biz neden hayvanları koruyoruz?

Nesli tukenmekte olanlar için konuşuyorum , biz hayvanız neden diğer hayvanları koruyalimki, bu evrimsel sürece ters deilmi.
599 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrimin temel mantığı güçlü olanların hayatta kaldığı değildir. Değişen çevre şartlarına ya da etkenlere uyumlu olan hayatta kalır. Biz de çevrenin bir parçasıyız. İnsanlar olarak çevre şartlarına göre "zeki" olanın hayatta kaldığı bir çevrede evrimleştiği için kendimize etki eden doğal seçilim baskısını azalttık ve çevreyi de kendi isteklerimiz doğrultusunda değiştirmeye başladık. Bu artık çevreye bir uyumsuzluğa neden olmaya başladı.

Doğal çeşitliliğin büyük bir bölümünü insanlar olarak yok ediyoruz ve çevreye zarar veriyoruz. Böyle giderse uyumlu olarak evrimleşen zekamızı "güzel" kullanamadığımız için kendimiz ile birlikte doğanın bir kısmını da yok edeceğiz. O yüzden biyoçeşitliliği korumak zorundayız. İster zeka ile evrimleşen mantığınızı, ister anlamlandırma yetiniz ve duygularınızı kullanarak bu çıkarıma ulaşırsınız.

Tüm Reklamları Kapat

105 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu evrimsel sürece ters değil.

Çünkü insan, güçlü olanın hayatta kaldığı bir doğada çok uzun yıllar önce hâkim tür olduğunu zaten kanıtladı. Hatta "orantısız güç" denebilecek bir seviyeye ulaştı, en azından evrimsel olarak mücadele ettiği türler arasında (Sümüklüböceklerle yaşadığımız rekabet evrimsel dönüşümümüzde pek de etkili olmasa gerek).

Hatta ve bu konum tescillendi ve bu konumun keyfi sürülmeye bile başlandı ki buna kibir demek pek de yanlış sayılmaz. İnsan, kibrini kontrol altına alamayıp yaşadığı tek yuva olan Dünyayı yok etmeye başladı. Bu şartlar altında ortada doğal ve evrimsel bir süreçten bahsetmek haksızlık olur. İnsan zaten güçlü. Zaten kazandı. Ama bunu, Dünyanın dengesini bozarak yaptı çünkü bu galip gelme süreci, doğal evrimsel süreçlerin gerektirdiği normal zamanlamalardan çok daha hızlı oldu. Sadece insanın Dünyada yarattığı değişimler yüzünden çok sayıda canlının nesli tükendi. Bu nedenle de insan, kendisi ile evrimsel mücadeleye girmeyen sayısız türü bile yok etti. Ve bu aymazlığı artık bugün fark ettik ve çok da dostane bir türmüşüz gibi bazı türlerin nesillerinin tükenmesini engellemeye çalışıyoruz. Sanki birileri gelip Dünyayı mahvetti de bir şimdi bu yıkımı toparlıyormuşuz gibi davranıyoruz. Bu kadar da iki yüzlü ya da yalancıyız. Ve hatta "To save the planet" (gezegeni kurtarmak için) gibi inanılmaz ölçüde saçma bir bakış açısı bile geliştirdik. Sanki bu gezegenin bize ihtiyacı varmış gibi, biz eğer durmaz isek gezegen yok olacakmış gibi, sanki bu gezegeni biz yaratmış ya da yok edebilirmişiz gibi davranıyoruz. Şu gerçeği göremiyoruz: Durmaz isek biz yok olacağız, gezegen milyarlarca yıldır burada olduğu gibi biz yok olduğumuzda da burada olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle... Bazı türleri kurtarmamız evrime ters değil. Evrime ters olan şey varlığımızı sürdürme biçimimizi çarpıklığı. Bu gerçeği de bazı türleri kurtarmaya çalışıyormuş gibi yaparak gölgelemeye çalışıyoruz.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close