Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arto Ohm
Üye
1

Evrimin öncülü nedir?

Bir iddiaya göre fotonlar/elektronlar nasıl davranacaklarını önceden bilirler. Yani bir canlılık özelliği gösterirler. Aynı iddianın devamı, dişideki leğen kemiği büyümesinin insan beyninin büyümesini sağladığını söylüyor. Oysa tersi olması gerekmez mi? Yani beynin hacmi genişledikçe kafatasının çıkmak için leğen kemiğini zorlaması gerekm
436 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İzlediğiniz videoda anlaşılan nedensellik tersinmesi olarak ifade edilen görüş savunulmuş.

Bu görüş savunulurken de muhtemelen çift yarık deneyinin farklı bir kurgusu olan gecikmeli seçim kuantum deneyinden esinlenmişler.

Tüm Reklamları Kapat

Gecikmeli seçim kuantum deneyinde ise bir atom altı parçacık veya foton dalga olarak her iki yarıktan geçtikten sonra ölçüm yapılması bir nevi geçmişi etkileyerek veya değiştirerek dalga olarak her iki yarıktan geçmiş görünen parçacığın geçmişe yönelik olarak davranışını değiştirip parçacık olarak davranarak yarıklardan sadece birinden geçmesi sonucunun ortaya çıktığı deneydir. Deneye göre gelecekteki ölçüm geçmişi etkilemekte veya belirlemektedir. [1]

Bu durum fizikte 'geri nedensellik' veya 'geriye nedensellik' olarak da ifade edilmiş ve fizikçiler arasında 'sonuçlar da nedenleri etkiler veya belirler mi' tartışmasının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Gecikmeli seçim kuantum durumuna kuantum geçmiş silgisi gibi adlar da verilmiştir. Ancak bu durum bilinen şekliyle atom altı dünyada görülen diğer kunatum haller olan parça-dalga ikiliği, kuantum tünelleme, kuantum dolanıklık veya süper pozisyon gibi sağduyuya (mantıksal beklentimize) aykırı sıradışı durumlardan biridir.

Görünen o ki sizin verdiğiniz örnekteki leğen kemiği örneğinde de nedensellik sıralaması farklı ele alınmış, normal olarak bildiğimiz nedenselligin zaman sıralaması olan kafatasının büyümesi leğen kemiğinin genişlemesine neden olur durumu tersten ele alınarak geriye nedensellik durumu olarak leğen kemiğinin büyümesi kafatasının ve beynin büyümesine etki etmiş gibi bir görüş dile getirilmiş.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey dinlediğiniz kişi veya kişiler gecikmeli seçim deneyindeki sonuçları gözlemlediğimiz makro nesnelerin boyutuna taşımışlar.

Oysa kuantum özelliklerin geçerli olduğu atom altı Dünya ile gözlemlediğimiz makro nesnelerin dünyası arasında nasıl bir etkileşim var, etkileşim ne ölçüde henüz tam bir bilgiye sahip değiliz. Bana kalırsa hiç etkilemez diyen de hep etkiler diyen de muhtemelen yanılıyor. Zaten popüler olan Schrödinger'in kedi düşünce deneyi de aslında bu konuyla ilgili olarak mikro dünya makroyu nasıl etkiler sorusu konusunda özel kurgulanmış düşünülmüş bir düşünce deneyi. Deney o kadar özel şartlarda kurgulanarak düşünülmüş ki finalde kutudaki kedi kutu açılana kadar ölü mü canlı mı yada hem canlı hem ölü hallerinde gibi tartışmaları yaratıyor. Kutunun açılması ise deneyde çift yarık deneyindeki ölçüm yani etkileşim kurulması yerine geçiyor.

Makro nesnelerin dünyası kuantum özelliklerden etkilenir mi veya ne ölçüde etkilenir gibi sorulara dair başka bir arkadaşın sorusuna cevap yazmıştım. Kaynak bağlantısından bakarsanız bu konuda hangi aşamada olduğumuz konusunda bir fikir ve perspektif edinmenizi kolaylaştırabilir. [2]

Kaynaklar

  1. B. M. Grup. Gerçekliğin Ölçülmeden Önce Varolmadığı Deneysel Olarak Kanıtlandı | Bilimfili.com. Alındığı Tarih: 18 Şubat 2022. Alındığı Yer: Gerçekliğin Ölçülmeden Önce Varolmadığı Deneysel Olarak Kanıtlandı | BilimFili.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Evrim Ağacı. Bütün Dış Faktörleri Bilirsek Bir Canlının Hangi Özelliğinin Nasıl Evrimleşeceğini Bilebilir Miyiz? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı. Alındığı Tarih: 18 Şubat 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close