Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömər İmanlı
Üye
3

Evrimde entropi var mı?

Entropi bildiğim kadarıyla pek çok bilim dalında karşımıza çıkar. Peki ya Evrimde? Yani soru basit: Evrimde entropi var mı ve varsa ne şekilde karşımıza çıkar?
297 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
222K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bildiğimiz anlamda olmasa da, evren “akıllıdır” ve (enerji olarak) bir alacağı yere iki ödemez.

Bildiğim kadarı ile entropi: Evrenin bir bütün olarak tekilliğe yolculuğu.

Tekillik: Enerjinin artık madde üretemeyecek denli küçük ölçeklerde dağılımıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu öyle bir dağılımdır ki; enerji, yeni yapı taşlarını (en küçük maddeden maddi evrenin tamamına değin) inşa ederken belirli bir enerjiyi kullanır ve yeni yapılar oluşturur.

Fakat evrenin ısıl ölümü denilen aşamada enerji evrene o kadar küçük ölçeklerde dağılmıştır ki, yeni yapılar üretebilmesi için ihtiyaç duyacağı enerji sahip olduğu enerjiden daha fazla olur ve yeni madde üretme işine son verir.

Haliyle evren de maddi temelli ve içerdiklerinin tamamının kendisi olunca, dünyamıza ve doğamıza özgü olan ve dünyamızdaki canlılığın zaman içindeki yolculuğunun, serüveninin ta kendisi olan evrim de bundan nasiplenir. Tek bir farkla…

Canlılık, kendi doğal ve bütünlüklü bünyeleri dışında dış dünyadan enerji transferi yapabilen bir niteliğe sahiptir. Buna en kaba tabiri ile, ister bitkiler gibi güneş ışığını doğrudan ister diğer canlılar gibi bitkilerden ve diğer hayvanlardan dolaylı ve ya doğrudan almak sureti ile olsun beslenme adı verilir. Yani enerji transferi…

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısı ile evrime mazhar olan varlıklar için entropi, göreli olarak askıya alınmış, geciktirilmiş gibi görünebilir. Fakat bu sadece bir yanılsamadır.

Bu durumun hem sonsuza kadar sürememesi (ölümün kaçınılmazlığı) hem de çevreden alınan enerjinin eninde sonunda bitecek olması, entropiyi evrimsel süreçlere tabi olanlar için de geçerli kılar.

Ötesi; Evrenin enerjisinin bir toplamı vardır. Ve ister maddenin-varlığın doğrudan kendi tüketimi, ister geçici olarak başka maddelerden enerji transferi ile olsun, sonuçta enerjinin toplamda kendini yeniden madde olarak var edemeyeceği yöne doğru bir gidişat vardır.

Bu tıpkı on kişilik bir ailenin sahip ve varlığını sürdürmek için harcamak zorunda olduğu yüz liranın, hangi şekilde pay edilirse edilsin, eninde sonunda tükeneceği gerçeği gibidir.

En büyük kardeşin 50 lira almış olması sadece onun ömrünü göreli olarak uzatır ve fakat onun ömrünü göreli olarak uzattığı oranda diğer kardeşlerinin ölümü o oranda hızlanır.

Bu 50 lira tükendiğinde borç alacak kardeş ve para olmayacağı için en büyük kardeş için de sona gelinir. Buradaki en büyük kardeş, evrim yasalarına tabi olan ve dışarıdan enerji transfer edebilen canlıların ta kendisidir. Dolayısı ile entropi, gecikmeli de olsa evrim için de geçerlidir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close