Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Evrim teorisini kabul ettirilince kazanç ne olucak?

%80 civarıymış Türkiyede evrime inanmayanlar düşünün kaburga toprakdan yaratıldığına inanıyorlar algılayamıyorlar evrim gerçeğini hadi oran abartı desrk kişisel gözlemlerimde abartı olmuyacağı yönünde %30 diyelim yinede %70 tamam bunların belki %5 i anlatılınca gerçeği anlarda kalanı ikna edilince ne olucak
595 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hasan Ok
Hasan Ok
55K UP
Fikir Sahibi

Celal Şengör'ün de ifade ettiği gibi; "toplum tamamen rasyonel temeller üzerinde oturmuyor." Aslında sormamız gereken ve bizim için önemli olan bireylerin rasyonel gerçekliğe olan bakış açısınının toplum yaşamına yansımalarının neler olduğudur. Herhangi bir rasyonel gerçekliğe burun kıvırmak bu durumun tıpkı bir domino taşı etkisi yaratması gibi var olan tüm mekanizmaların ciddi problemler yaşamasına sebep olacaktır. Bunun sonucunda tamamen rasyonaliteden kopuk bireyler yetiştikçe toplumun gerek bilimsel gerekse de kültürel gelişimi duracaktır. Bugün dünya üzerindeki toplulukların rasyonel gerçekliğe burun kıvırmasının ne denli olumsuz sonuçlar doğurduğuna şahit oluyoruz. Eğer toplumlar var olan bu gerçekliklere yüz çevirmeye devam eder ve bilimin gelişmesine ket vururlarsa toplumsal enkaz yaşanabilir. Nitekim toplumun rasyonel temelleri ciddi manada zarar görürse en önemli (!) kurumlarında dahi yozlaşma görülecektir ve bu yozlaşmanın yarattığı bireyler bir döngü sistemi halinde yozlaşmış yeni bireyler yaratacaktır.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lu Ca
Lu Ca
32K UP
Konuyla ilgili

Sorunuzun çok basit bir cevabı var: ZİHNİYET. Daha da fazla vurgulamanın bir yolu olsa yapardım, en fazla kalın ve büyük harflerle yazıp altına çizgi koyabiliyorum. Yani inançlara ters düşüyor diye çok ama çok basit ve yalın bir gerçeği reddetmenin (Bu ne olursa olsun) ne kadar tehlikeli bir şey olabileceğini artık anlamış ve aldığı kararları gerçekler üzerinden verebilen kolektif bir görüş. Zihniyet ne demek, anlayış demek. Sizce de her şey aslında sadece anlayışla ilgili değil mi? Tabii ki öyle! Ancak bu çaba sadece şu an yaşayan insanlar için değil; asıl etkinizin olabileceği hedef gelecek nesiller. Bunun temelleri bugünden atılmak zorunda (Konu ne olursa olsun).

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Evrim diye nicesine sarılmış üye

Mesele insanların evrime inanıp inanmaması değil bu gerçeğe karşı yürütülen akıl dışı inkar ve karalama kampanyaları. Doğa, daha doğrusu gerçeklik insanların hoşuna gitmek, ders vermek, işine yaramak için var olmamıştır. Dünya hiçbirimiz için var olmadı, hiçbirimize uyma veya kabullenme gayesi gütmüyor. Görüşlerimizi, değerlerimizi, hayallerimizi istek ve arzularımızı umursamıyor. Biz doğayı bilmek, kabullenmek ve ona göre hareket etmek zorundayız. Bir konuda gerçekliği reddedetmeyi, akıl dışılığa sapan her konuda sapabilir. Çünkü mantıklı düşünme kabiliyetini kaybetmek zorunda kalır. Bu genellememe evrim teorisi kendisine en baştan yanlış öğretilmiş, doğru bilgiye ulaşma yollarından ve yeteneğinden (eğitim eksikliği, çevre vs. sebebiyle) yoksun kalmış kişiler dahil değildir.

Bu tavrımızın en bariz örneğini depremlerde yaşıyoruz. Her depremde art niyetli veyahut yalnızca akıl dışı düşünen kişiler çıkıp ''depremlerin sebebi zina günahlar vs. dir, Allah bizi sınıyor, ölen Müslümanlar şehit olup cennete gitti(gözünüz aydın!) zaten Allah'ın kaderine karşı durulmazdı, laf eden kadere karşı geldiğinden günhakar hatta kafir olur'' deyip akıl dışı bir kalabalığı etkileyip konuyu kapatır. Her seferinde olağünüstü kayıplar veririz. Her badireye 'bir şekilde' katlanır, dayanır, unuturuz. Herşey aynı şekilde -belki daha kötü bir şekilde- devam eder. Aklı bilimi dışlamayan birtakım başka ülkelerde işler böyle yürümüyor. Aynı anketlerden Japonya'daki evrime inanma oranına da bir bakabilirsin.

Bilimi ideolojiler sebebiyle inkar ve tahrif ve de doğaya bu şekilde yaklaşmak geçtiğimiz yüzyılda Sovyetler ve Çinde pek çok felakete yol açmıştır. Rus sözde bilimci Lysenko doğrudan Darwin-Mendelci genetiği reddererek, bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri olmuştur. Merak edenler özel olarak Lysenkoizmi araştırabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Teorisi'ni bu çamur atma kampanyalarından korumakla elimize ne geçer? Bilimi veya bilimsel düşünceyi korumakla elimize ne geçer? Bilimsel düşüncenin baskın olduğu, en iyi üniversitelere sahip olan ülkelere bakılarak bu sorunun cevabı çok kolay bir şekilde anlaşılabilir. Evrim hesaba katılmadan canlılık anlaşılamaz. Bilim dışlanarak doğa anlaşılamaz. Akılcılık dışlanarak hiçbir şey anlaşılamaz. Anlamadan da hiçbir problem çözülmez. Kalan yöntemler en fazla katlanmayı kolaylaştırabilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close