Bir düşünün, çok "basit" bir virüs bile bu "gelişmiş" türü dize getirmeyi başardı. Hatta rasyonel davransak 1 ayda tamamen bitebilirdi salgın ama gerek insanların tamamen izole olamaması gerek irrasyonel biçimde kurallara uymaması gerek o "çok gelişmiş türün" yaratmış olduğu sistemlerden dolayı çok uzadı. Hatta doğanın dengesini bozuyoruz, kendi türümüze ve diğer türlere çok zarar veriyoruz. Bütün bunları göz önünde bulundurunca gelişmiş değil, oldukça aptal bir tür olarak tarihe geçebilecek durumdayız.
Gelelim zekamıza. Evet, diğer türlerden daha zeki olabiliriz. Diğer canlılarda niye böyle özellikler olmadı diye soracak olursanız her canlı türü kendi evrimsel süreci, genetik altyapısı ve kendi çevresel baskıları ve bu çevresel baskıların bu baskıların zamansal sırası çerçevesinde evrimleşir. Dolayısı ile evrimsel süreci etkileyen çok faktör vardır. Her evrimsel dalda bambaşka kombinasyonlar, başka canlılarda hiç var olmayan çevresel baskılarla birlikte etki etmiştir ve o canlıları ayırt edici özellikler evrimleşmiştir. Her tür, kendi evrimsel geçmişi çerçevesinde incelenmeli. Yani kısaca, bunun gelişmişlik ile değil evrimsel sürecimiz ile ilgisi var. Buradan, buradan ve buradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Öte yandan evreni anlamaya çalışıyoruz, düşündüğümüzün üzerine düşünüyoruz, birçok faydalı işler, kolaylaştıran araçlar da yaptık. Bu, bizi birkaç adım daha zeki bir tür yapar.
Ama en gelişmiş tür yapmaz. En gelişmiş tür biz değiliz. En zeki olabiliriz ama örneğin bizden katlarca daha dayanıklı, keskin görüşlü, güçlü, ekstrem koşullara dayanabilen, hızlı tür var. Hatta hiçbir tür gelişmiş veya gelişmemiş değildir. Evrimde gelişmişlik yoktur. Her türün bazı ekstrem özellikleri olabilir. İnsan türü tamamen evrimsel süreci ve çevresel şartlardan dolayı dünyadaki en zeki canlı türü ve bu yüzden böyle karmaşık bir medeniyet kurabildik. Ama bu en "gelişmişiz" demek değil. Yukarıda anlattığım gibi her türün kendi evrimsel sürecinde farklı özellikler evrimleşiyor, bu gelişmişlik ile alakalı olamaz.