Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Laka Taka
Laka Taka
1,069 UP
Üye
1

Evrim neden var? Hatta yaşam neden var?

732 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla derinden ilgili

Yaşamın, bizim algılayabildiğimiz ve adını koymaya çalıştığımız şekliyle bir ANLAMI olduğunu ZANNEDİYOR olmamız ihtimal dahilinde olduğu için, bu sorudaki soru kelimesi olan "Neden"in hedef gösterdiği yer, insanın cevap verebileceği bir yer olmayabilir(ya da henüz). "Bütün bunlar neden var?" nihai sorusuna cevap bulabilen bir nesil olacaksa da, bizim bunu görme ihtimalimizin olmadığı ne yazık ki kesinden de daha kesin.

Canlı organizmalar gibi karmaşık yapıların kendiliğinden oluşabilme potansiyelleri olduğunu gösteren sinyaller her geçen gün güçleniyor; bu sebepten yaşam sürecinin, bu soruda sorulmaya çalışıldığı şekliyle(insan perspektifi) bir nedeni olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sorudaki soru kelimesi olan "Neden"in hedef göstermeye çalıştığı yerde ilerlemeye kalkarsak, "Kendiliğinden" diye bir şey neden var, hatta "Neden" neden var sorularına kadar gitmemiz gerekir. Kavram insanın kendisine ait olduğu için, "Neden" sorularının cevaplarının sınırları, insanın sınırlarıyla doğru orantılıdır. Henüz bu sorunun beklediğine inandığım cevabı verebilecek kadar evrilmedik.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

Eğer biz insanlar, big bangin oluşturduğu baş döndürücü hız içinde; kuantların, atomların, zamanın, enerjinin vs oluşturduğu doğal döngünün bir sonucu olarak kendiliğinden meydana gelmiş canlı organizmaların evrimleşmesi sonucu oluşmuş bir varlık isek hiçbir zaman ''niçin hayat var'' sorusuna cevap bulamayacağız demektir. Bu mantıkla evrimin de hayatın da hiç bir amacı ve hiç bir anlamı olamaz. İnsan bilimi ve teknolojiyi hangi noktaya getirirse getirsin, isterse ışıktan daha hızlı seyahat etmenin yollarını bulsun ve evrenin sınırlarını keşfetsin hayat yine anlamsız olmaya devam edecektir. İnsan evrende; dünyanın, güneşin, galaksilerin saniyede binlerce kilometrelik hızları içinde baş döndürücü bir hızda ilerlemekte, her an kendisini yok etmeye çalışan hastalıklarla mücadele etmekte, kimse falanca hastalık beni bulmaz, filanca ölümcül hastalıkla ölmem diyebilir; bilmem hangi kaza ya da afetin pençesinde can vermem diyebilir mi? Eğer insanın ölüm sebeplerini ihtimal hesaplarına vursak her an ölüme sebep olacak bir durumla karşılaşmamız gerekirdi.

Tesadüfen oluşmuş bir evrende, tesadüfen oluşmuş canlılar içinde, tesadüfen yaşayan bir insan hayatının neresinde bir anlam bulabilecektir. Milyarlarca hatta belki de trilyonlarca ışık yılı büyüklüğündeki bir evrende 60-70 yıl yaşayabilen -ki bu evren için birkaç saniye değerindedir- bir insanın ne kadar değeri olabilir ki insan hayatının bir yerinde bir değer bir anlam bulabilsin. Kendi yaşamının anlamını kendin yaratmalısın, hayatının değerini kendin bulmalısın diyenler; evrende var olmayla yok olması birkaç saniyeden ibaret olan insana olduğundan fazla anlam yüklemekte değil midir? Yaşlı insanlara bakın yaşlandıkça daha çok hayata tutunmak istiyorlar oysa 70 yaşında bir insan daha ne kadar yaşayabilecek ama sımsıkı hayata tutunmak ister. Eğer hayatın insan üstü ve bu evrenle sınırlı olmayan anlamları olmasa var olmanın da yaşamanın da tüm bu evrenin ve canlıların da hiçbir anlamı olmayacaktır. Bir hiç için yaşayan ve ölen insan ne için bu hayata bir anlam yüklemek istemekte, niçin ölümden korkup sonsuz bir yaşam istemekte, niçin kendisi ile birlikte tüm varlıkların bir yokluğa doğru gitmesi düşüncesinden dehşete düşmekte, bir zamanlar tamamen yokken yokluğa değil varlığa anlam yüklemeye çalışmakta. Acaba bu hayat gerçekten kocaman bir 'hiç'ten mi oluşmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close