Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

evrim nasıl mümkün olabiliyor?

evrim çokça denemenin sonucunda var olabildiyse bizden üstün bir insan ırkı nasıl ortaya çıkamadı
404 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Evrim, doğal seçilim, genetik sürüklenme, mutasyon ve diğer faktörler aracılığıyla meydana gelen karmaşık ve devam eden bir süreçtir. Evrimin zaman içinde yeni ve daha karmaşık türlerin ortaya çıkmasına yol açabileceği doğru olmakla birlikte, evrimin izleyeceği önceden belirlenmiş veya garanti edilmiş bir yol olmadığını belirtmek önemlidir.

Ayrıca, "üstün" insan ırkı fikri özneldir ve kültürel ve toplumsal değerlerden etkilenebilir. Hangi özelliklerin veya karakteristiklerin bir insan ırkını diğerinden doğuştan üstün kılacağı açık değildir. Ayrıca, evrim doğrusal veya hedef odaklı bir süreç değildir. Belirli özellikler bir ortamda avantajlı olabilirken, başka bir ortamda faydalı olmayabilir ve yeni özelliklerin ortaya çıkması genellikle öngörülemez ve gerçekleşmesi birçok nesil alabilir.

Genel olarak, evrimin mutlaka "üstün" bir insan ırkının ortaya çıkmasına yol açacağı kesin değildir ve böyle bir kavramın etik sonuçlarını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İpek Güven
İpek Güven
1,105 UP
öğrenci

Canlılar ortama uyum sağlayabilecek şekilde evrimleşir ve biz de hala evrimleşmeye devam ediyoruz, insanlar sonsuza kadar dünyada var olmayacaklar. Bizden üstün bir varlık şöyle olmuyor, biz şu an ortama uyum sağlayabiliyoruz ve üzerine ortamda hakimiyetimiz var. Evrim belirli bir noktadan ziyade bir süreçtir. Mesela maymundan insana evrimde maymunun rastgele bir çocuğu bir anda insan olarak doğmaz, bu çok zaman alan ve yavaş yavaş gelişen bir süreçtir ve evrim hiç durmadan devam eder.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Evrimi doğal seleksiyon veya av avcı ilişkileri ile açıklamak çok basittir. Evrim çok daha kompleks ve evrenle bütün bir süreçtir. Örneğin ilk göz oluşumuna dair sürecin başlangıcı. Bu Işıkla etkileşimi gerektirir. Hiç gözü olmayan bir canlının ışığa karşı duyarlı hücrelerinin oluşmaya başlaması için ışıkla bu hücrelerin etkileşime girmeye başlamasını gerektirir. İşte bu etkileşim ise evrendeki tüm etkileşimler gibi kuantum bazı özellikler taşımak durumunda. Herhangi bir şeye dokunmak da dahil mikro düzeyde kuantum etkileşimler olmadan evrende etkileşim kurulamayacağı bilgisine bilimsel olarak mutlaka ulaşacağız. Buna dair elbette elimizde örnekler şuanda mevcut. Bu nedenle zaten kuantum biyoloji kavramı geliyor. Çok değil bir asıra kalmadan evrimin çok daha kompleks ve evrenle bütünleşmeyi gerektiren bir süreç olduğunu öğrenmiş olacağız. Evrime getirilen açıklamalar bu anlamda şuan çok yüzeysel ve basittir. Evrimsel süreçte canlıların özellikleri mikro evrimin örneğin ışıkla etkileşim gibi çok daha temel düzeyde evrenle etkileşim ile başladığını öğreneceğiz. Bu temel düzeyde etkilemiş ise canlının genetiğine aktarılmak zorunda. Çünkü ilk ışıkla etkileşime giren hücrelerin genetiği bu konuda değişmeden sonraki nesillere doğru bu özelliklerin aktarılması hiç bir şekilde mümkün olamazdı. Aksini düşünün bu olmadan o canlının hayatı ile sınırlı kalsa ve genetiği etkilenmese bu ozellik ve değişim süreci nasıl sonraki nesillerde devam edebilirdi. Üstelik her nesilde ışıkla etkileşim özelliği, değişim bir kez bu yönde başlayınca ışıkla etkileşim gelişerek sürdü ve devam etti. Yani bu durumda evrim bu anlamda şimdiki düşündüğümüzden oldukça da görece çok daha hızlı bir süreçe dayalı da olabilecektir. Bu tam bir kelebek etkisi sürecinin ilk ışıkla etkileşime giren canlının bedeninde başlayıp sonraki nesillerde de bunun devam ederek büyük bir dönüşüm sürecinin fitilinin mikro ilk adımını ateşlenmiş olmasıdır. Çevresel koşullarla canlının etkileşimi sandığımızdan çok daha temel düzeyde gerçekleşiyor muhtemelen. Örneğin karda yaşayan canlıların uzun süreli nesilden nesile beyaz çevre ile girdiği etkileşimin yukarıdaki ışık ile etkileşime girilmesi örneğinden farkı olmayabilecektir. Çevresel beyaz koşulların devamlı etkisi bu değişimin mikro başlangıç fitilini ateşliyor ve böylece nesilden nesile canlının tüyleri muhtemelen beyaza dönüşmeye başlıyor olabilecektir. Burada belirttiğimiz mikro evrim sürecinin başlangıcı makro evrimin yönünü ve özelliklerini belirlemiş olacaktır. Tabi nesilden nesile canlı ve çevrenin etkileşiminin süreklilik olarak benzer çevre koşulları ile devam etmesi ile.

Evrimsel değişimler mikro olarak başlamak zorunda. Bunun başka bir açıklaması olması bana mümkün görülmüyor.

Şuanda bu yazdıklarımı teori olarak ilk kez ben burada ortaya atmış olacağım. İlerde bilimsel bir keşfin konusu olursa bu teorinin ilk sahibinin ben olduğum bilinsin :))) Canlılar karlı ortamlarda beyaz kürk özelliklerini ilk olarak nasıl kazanmaya başladı, bu değişimin mikro düzeyde fitili ilk kez nasıl ateşlendi. Teorim şu; Saçların doğal rengi beyazdır. Ancak melanin denilen madde sayesinde şu anki koyu renklerini alır saçlarımız. Melaninin güneş ışınları ile azaldığı bilinmektedir. Böylece güneşe maruz kalan saç renkleri açılmaya başlar. Peki bir canlı beyaz karlı bir ortamda iken çevresindeki kardan yansıyan beyaz ışık ile uzun süreli devamlı bir etkileşim halinde bulunduğunda neler olabilir.??? Bu durumda melanin seviyesi çevresel koşullarla (kardan yansıyan ışık yolu ile etkileşim ile) azalmaya başlayabilir. Devamlı bu etki sayesinde tıpkı yukarıdaki ışık ile hücrelerin etkileşimine dair süreç gibi burada bir mikro evrim sürecinin fitili ateşlenebilir ve belli bir süre de başlayabilir. (Tabi bunun için ne kadar süre gerekir bunu tam olarak şuan bilemeyiz) Tabi yukarıda bahsettiğimiz üzere bu mikro evrim başlangıç süreci bir şekilde canlının genetiğine de etkilemelidir. Sonrasında ise bu değişim sürecinin başlangıcı epigenetik süreçlerle de sonraki nesille aktarılabilecektir. Çevresel beyaz koşullar nesiller boyu devam ettikçe ise gittikçe bu çevre ile etkileşim nesilden nesile devam edecek, kökleşecek ve böylece o yönde evrim devam edecek ve ilerleyen nesillerde bu değişim zirveye ulaşarak canlının tam bir beyaz kürke sahip olmasını sağlayacaktır. Tabi bu arada tüm bunlar olurken canlının ara nesillerinde tam beyaz olmayan alacalı koyuluklar içeren kürke sahip canlı nesilleri de görmek mümkündür. Beyaz kürkün ortama göre avcı olmada veya av olmamada sağladığı üstünlük ise sonraki süreçte zaten başlamış olan evrimi destekleyen bir yan süreç olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir bukelemunun çevresindeki renkleri alabilmesini sağlayan renk değiştirme özelliği de esasen burada açıkladığımız sürecinin bitmiş haline dair gördüğümüz bir benzeridir. Çünkü ışık bukelemunun derisine önce çevreye çarparak yansır. Böylece bukelemunun derisi bu renkleri oluşturan ve çevreden yansıtan ışık ile etkileşime girer ve canlının derisi böylece buna göre o an değişir. Burada gerçekleşen süreç yukarıdaki evrimsel sürecin geldiği noktanın şuan gördüğümüz bir örneği olabilecektir.

Evrim sandığımızdan çok daha özel ve olağanüstü gerçekleşen bir süreçtir.

Evrime dair yaptığımız açıklamalar şuan bana kalırsa çok yüzeysel ve basittir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eren Aksoy
Eren Aksoy
2,551 UP
Öğrenci

Şu anda çıkmamış olabilir ama şu anda çıkmamış olmasi cikmayacagi anlamına da gelmez sonuçta evrim devam eden ve sürekliliği olan bir şey şu anda bulunduğumuz konumdaki evrim şartlara göre olmuş birşey şartlar değiştiği zaman evrimin yönü de değişir

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close