Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Evrim kronolojik sıraya konulduğunda evrimin aşamaları nelerdir?

368 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
x Kişi
x Kişi
182K UP
Uzay Bilimleri Takipçisi

Şimdi bakalım sırayla neler olmuş?

Yaklaşık 4 milyar yıl önce ilk yaşam izlerine rastlanmış bunlar; mikroplar ve bakteriler.

Tüm Reklamları Kapat

3 milyar yıl önce bir bakteri "lan bu fotonlarda da enerji var ben bunları yerim" demiş ve fotosentetik yaşam başlamış ve bunlar atmosfere oksijen de vermeye başlamışlar.

2 milyar yıl önce, bir bakteri "yav her şeyi tek başına yapmak ne kadar yorucu" demiş bir arkadaşının içine girmiş ve simbiyotik yaşam yani ilk ökaryot hücreler ortaya çıkmış. Modern bitki ve hayvan hücrelerinin atası.

Tüm Reklamları Kapat

1,8 milyar yıl önce fotosentez yapan bitki hücreleri "birlikte hayat çok güzel" demiş, ilk bitkileri oluşturmuşlar, ama denizlerde.

1 milyar yıl önce hayvan hücreleri de "bizim neyimi eksik" demiş, çok hücreli yaşamlar ortaya çıkmış.

Yaklaşık 650 milyon yıl önce ilk hayvan kalıntılarına rastlanmış (onlar ne demiş bilmiyorum).

Yaklaşık 550 milyon yıl önce "bu yumuşaklık hareketimizi kısıtlıyor ve savunmasız kalıyoruz" demişler ve ilk omurgalı ve kabuklular ortaya çıkmış.

530 milyon yıl önceye tarihlenmiş, bildiğimiz balık fosillerini görmeye başladık.

475 yıl önce denizlerin içinde olan bitkiler, denizlerin çekildiği bölgelerde dımdızlak ortada kalınca " haydi arkadaşlar bir gayret biz istesek karada da yaşarız" demişler ve ilk kara bitkileri ortaya çıkmış.

400 milyon yıl önce tohumlu bitkilerde ortaya çıkınca birileri "bunların bi tadına bakmak lazım" demiş ve ilk böcek fosilleri ortaya çıkmış.

360 milyon yıl önce özellikle gel git bölgelerindeki sığ sularda yaşayanlar "denizin dışında da besin varmış tadı nasıl acaba" demiş ve iki yaşamlılar (amfibiler) belirmiş. Bunlarda ön ve arka yüzgeçlerinden zamanla ön ve arka bacaklar gelişmeye başlamış.

Tüm Reklamları Kapat

300 milyon yıl önce karaya tam olarak uyum sağlamış sürüngen fosillerini görüyoruz. Sürüngen deyince aklınıza sadece yılanlar gelmesin. Kertenkeleler, ilk dinozorların ataları v.s.

200 milyon yıl önce bazı canlılar memeli olmanın avantajlarını kullanmaya başlamış ve ilk memeli fosillerine rastlıyoruz.

150 milyon yıl önce avlanmaktan usanmış ve ağaç tepelerine kaçmaya başlamış (muhtemelen böyle), ilk tüylü ve kuş benzeri dinozor fosillerine rastlıyoruz.

130 milyon yıl önce bitkiler "bu böceklerden bıktık usandık lan bari bi işimize yarasınlar" demiş ve ilk çiçekli bitkiler ortaya çıkmış ve bitkilerin üreme süreçlerinde çığır açmışlar.

Tüm Reklamları Kapat

Veee son olarak 2,8 milyon yıl önce primatlardan evrilen ilk hominidler ortaya çıkmaya başlamış.

Not: biraz akılda kalıcı olsun diye hikayelendirdim, kusura bakmayın.

7
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Bilgin Metin
Bilgin Metin
4,574 UP
Hayat boyu öğrenci

evrim teorisine göre dünya eskiden okyanuslardan ibaretti. tüm canlılar su da yaşardı. birinci zaman da sular yavaş yavaş çekilmeye başlar ve bazı balıklar yüzgeçlerini kullanarak karaya çıkarlar. ancak yumurtalarını bırakmak için tekrar suya geri dönerler. zamanla bunların yüzgeçleri ayak şeklini alır. bunlar günümüzdeki yılan ve kertenkelelerin atalarıdır. İkinci zamanda kuşlar üçüncü zamanda insanımsı canlılar ortaya çıkmıştır.

Evrim çok karşılık ve uzun bir konu. Ben en azından bildiğim çerçevede yazdım. Umarım çok ufakta olsa yardım edebilmişimdir. Ayrıca umarım yazdıklarım da yanlışlık yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close